onsdag 15 februari 2017

Efter skilsmässan

En skilsmässa innebär i de flesta fall en kris. Men det finns ett bra liv efter skilsmässan också. Vi har pratat med fyra kvinnor som vet. Ofta verkar kändisarnas liv helt perfekt.


Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. När man går igenom en kris efter att något oväntat har inträffat behöver man bearbeta det som har hänt för att förstå. Det kan uppstå ett behov av att gå igenom det som har hänt, om och om igen, antingen tyst för sig själv eller genom att prata med andra. Ett år efter skilsmässan – nu berättar Hannah Graaf om beslutet.


I ett blogginlägg beskriver Graaf hur hon mår dåligt och därför behöver göra en förändring. Som vi alla vet så är ju inte livet alltid glatt och gött. Det är mycket som händer som man bara pratar om med sina närmsta”, skriver Hannah Graaf på bloggen.


Alexandra Zazzi och Peter Jademyr gick skilda vägar efter år tillsammans.

Förra hösten lämnade man in skilsmässopappren. Det skedde strax efter att Zazzi medverkat i ”Biggest loser” i TV4. Jag har haft en ganska omtumlande tid. Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror.


Efter skilsmässan så ska makarnas giftorättsgods delas upp mellan dem. Och då har vi fått en ny identitet. Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen. Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss.


Efter äktenskapsskillna det vill säga skilsmässa , är huvudregeln enligt kapitlet § ÄktB att varje make svarar för sin försörjning. Från denna huvudregel kan göras ett antal undantag. Efter elva år som gifta gick Peter Settman, 5 och Anna Settman, 4 skilda vägar och i september i fjol lämnade paret in en gemensam ansökan om skilsmässa till Stockholms tingsrätt.


I början av maj i år, efter sex månaders betänketi gick den officiellt igenom. Alla skilsmässor och separationer är olika. En del separerar efter en längre tid av svårigheter och konflikter. Andra har haft det bra tills något plötsligt händer.


Vissa separationer går snabbt, andra drar ut på tiden. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.

Jill Johnson med pojkvännen Mattias Elg som hon inte vill tala om längre. Där kommer alltså inte Gunhild bo kvar efter skilsmässan. Men hon kommer inte behöva börja leta efter små kyffen på Blocket bara för det.


Petter har nämligen köpt en modern lyxvåning i centrala Oslo till Gunhild på över 2kvadratmeter, skriver VG. I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer. Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen.


Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg