fredag 20 november 2015

Utdrag ur belastningsregistret arbetsgivare

Som arbetsgivare till en person som ska anställas på ett HVB hem har du rätt att få se ett utdrag ur belastningsregistret och misstankeregistret. Myndigheter som beslutar om vård av barn och ungdomar har rätt att begära ut ett utdrag direkt från polisen. Kontrollera vilket lagstöd er verksamhet har. Det är endast utdrag från belastningsregistret för utlandsändamål som är avgiftsbelagda (enligt avgiftsförordningen), övriga utdrag är kostnadsfria.


Det finns företag som tar betalt för att skicka ut polisens annars kostnadsfria blanketter. Polismyndigheten har inte har något samröre med dessa företag. Då lagstöd för utdrag ut belastningsregistret saknas, är det detta utdrag som arbetssökande ibland efterfrågas att ta med inför intervju.


I utredningen föreslogs, i sitt betänkande, ett förbud mot att kräva ett utdrag ut belastningsregistret av en arbetssökande då arbetsgivaren saknar stöd från lagen. Denna rättighet tillfaller enskilda arbetsgivare inom vårdsektorn i fråga om personer som denne avser att anställa (§ lagen om belastningsregister ). En arbetsgivare kan alltså ha rätt att hämta ut vissa uppgifter ur belastningsregistret vilket så också sker i praktiken. På vissa delar av arbetsmarknaden, exempelvis inom skolområdet, finns det uttryckliga krav på att en arbetssökande innan anställningsbeslutet fattas ska lämna in utdrag ur belastningsregister. När det gäller krav på utdrag från belastningsregistret i bestående anställningar är rättsläget inte helt klarlagt. I övrigt finns inget förbud för arbetsgivare att kräva att arbetssökande eller anställda visar upp registerutdrag.


Utdrag ur belastningsregistret arbetsgivare

I den verksamhet där du arbetar gäller lagen om registerkontroll av personer som ska arbeta med barn. Enligt den lagen är arbetssökande skyldiga att visa upp utdrag ur belastningsregistret för den som erbjuder arbetet. Belastningsregister är ett register där begångna brott och påföljder finns registrerade. Som utgångspunkt är det endast den enskilde själv och några nämnda myndigheter, som kan begära utdrag ur ett belastningsregister.


Det är inte meningen att det här utdraget ska visas för arbetsgivaren. Det kan till exempel vara i en förening. Tänk på att blanketten ska vara underskriven för hand. Antalet utdrag ur belastningsregistret som individer tar ut på egen begäran har dessutom ökat kraftigt på senare år.


Det huvudsakliga syftet med att begära ett utdrag ur belastningsregistret bedöms vara att individen ska visa upp det för arbetsgivare inför anställning. Här kan du ladda ner blanketten för att göra ett utdrag ur belastningsregistret. Blanketten är gratis och Rikspolisen tar inte ut någon avgift för utdraget.


Utdrag ur belastningsregistret. Vissa arbetsgivare begär också att en arbetssökande ska visa registerutdrag från Försäkringskassan för att man ska få reda på vilket ”trackrecord” han eller hon har beträffande sjukskrivningar och vård av sjukt barn. Den här typen av registerutdrag är inte alls lika vanliga som utdrag ur belastningsregistret.


Vissa arbetsgivare , bland annat inom skolan och rättsvårdande myndigheter, måste enligt lag ta del av uppgifterna i belastningsregistret. Det pågår en diskussion om huruvida en arbetsgivare ska kunna kräva ett utdrag ur belastningsregistret utan lagstöd. Allt fler arbetsgivare kräver utdrag från belastningsregistret – nya regler kan väntas. Om arbetsgivaren vill ha ett utdrag , går det i normalfall till så att denne tillfrågar dig att begära ett utdrag ur belastningsregistret och sedan överlämnar du brevet till arbetsgivaren.


Svaret på din fråga blir alltså att de flesta arbetsgivaren inte kan se ditt belastningsregister , men som sagt beror det på vem arbetsgivaren är. TCO:s Lise Donovan och LO vill se ett förbud mot arbetsgivarnas krav. Men i dag kan den som ska anställa själv kolla eventuella domar på nätet. Belastningsutdraget skickas alltid till folkbokföringsadressen för den som utdraget gäller.


Utdrag ur belastningsregistret arbetsgivare

Det finns inga krav på att den som ska visa registerutdrag ska lämna utdraget i ett oöppnat kuvert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg