tisdag 17 november 2015

Minsta taklutning papptak

Måste man komma åt bakom och eller på sidorna bör det finnas en passage som är minst m bred medan arbetsutrymme vid rensluckor, ställdon och liknande ska vara minst m djupt och m brett. Passage och dörröppningar till och från serviceutrymmet bör vara minst m brett för att underlätta transport av materiel. Lämplig att använda med spikpistol.


Sist ut i vår serie om takmaterial kommer papptaken. Av våra takmodeller är det just dubbelfalsat plåttak som kräver minst underhåll och det levereras alltid färdigt monterat.

Takpapp används nästan oavsett hur ett tak byggs. Dubbelfalsat plåttak passar såväl egnahemshus som andra typer av. Minsta taklutning med plåttak ? Taklutningar – Fuktsakerhet.


Olika taktäckningar kräver en minsta taklutning. REKOMMENDERADE MINSTA TAKLUTNINGAR. Vilket är det bästa underlaget för takpapp, åt vilket håll ska den läggas och varför blir det bubblor?

Här får du svaren på de och andra frågor om takpapp. Valet av taktäckningsmaterial begränsas av taklutningen. I tabell anges minsta tillåtna taklutning för några vanliga taktäckningsmaterial.


Speciella förutsättningar beträffande underlag och montering kan gälla för olika lutningar. Om jag inte minns fel är det grader. Anders tror att en del av detta grundar sig i att det byggdes dåliga papptak förr. Papptak har dock ett oförtjänt dåligt rykte, menar både Anders och Knut.


Som när man på 60-talet gjorde invändig dränering som rann rakt ner i hjärtväggen i vardagsrummet. Monteras mellan underlagspappen och takpappen. Jag undrar om det inte är så att plåt-och papptak är de som tillåter minsta lutningen. Passar även för helsvetsade papptak. Inte heller i några andra avseenden bör varken en nyläggning eller en omläggning med shingel orsaka problem.


Det är inte ens säkert att man behöver lägga ett undertak. Uppfyller till exempel ett gammalt papptak kraven på en fungerande underlagstäckning kan shingel mycket väl läggas direkt på detta. Vattentät tack vare gummilisten som finns under flänsen.


Tätningsmassa används bara vid montering på papptak.

Papp Genomföringssats Papp är till för branta papp- eller shingeltak. Ico Takmassa svart 5L Ico Takmassa används för under håll av bitumenbaserade papptak. Underlaget ska förbehandlas med Icoflux Primer. Om taklutningen är mindre än 14° måste överlappet vara längre och tätningsremsa måste användas. Montering – tak Montering Börja alltid med den första plåten vid gaveln och takets nedre högra hörn.


Plåtarna ska monteras nedifrån och upp. En största vinkel kan användas för att det inte ska bli för branta tak. Skälet kan exempelvis vara anpassning till stadsbilden, att förhindra möjligheten att inreda vind eller för att bibehålla viktiga siktlinjer. En bestämmelse om en minsta vinkel kan vara aktuell i situationer när ett platt tak inte är lämpligt. Ofalsade pannor kräver en taklutning på minst grader.


Vid flackare tak används ofta papp- eller plåttäckning. Läs mer om våra produkter här! Pulpettak med fackverkstakstol. Vid större spännvidder används fackverk av limträ eller fanerträ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg