fredag 27 november 2015

Bodelning vid skilsmässa mall

Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Vid skilsmässa ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Men är du medveten om hur riskabelt det är att använda sig av juridiska dokument som ingen tar ansvar för? Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ? Mall för bodelning i Word finnes via länken nedan.


Bodelningsavtal mall gratis. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till skilsmässan eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar lång tid i efterhand.


Vid en skilsmässa ska en bodelning göras för att dela upp era tillgångar enligt gällande lagar och regler. Alla tillgångar som inte är enskild egendom eller som undantagits via ett äktenskapsföror testamente eller gåvobrev ska tas upp i ett skriftligt bodelningsavtal. Det är bara makarnas giftorättsgods som skall ingå i bodelningen. Om de i ett äktenskapsförord avtalat att viss eller all egendom skall vara enskild ingår denna egendom således inte i bodelning. Följande är ett exempel på en bodelning vid skilsmässa.


En bodelning företas när ett äktenskap upplöses och innebär att makarnas giftorättgods (gemensamma egendom) skall fördelas mellan makarna. Anledningen är att man har rätt att kräva bodelning i efterhand och då kan den ekonomiska situationen se annorlunda ut. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade.


Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Mall bodelning levereras i tre olika versioner — två Word-versioner och en pdf-version. De två Word-versionerna är identiska vad avser textinnehåll och layout.


Bodelning vid skilsmässa mall

Det kan ske under ett bestående äktenskap men är vanligast vid skilsmässa eller när sambor flyttar isär. Vårt exempel rör en bodelning mellan äkta makar. Om ni är sambor kan ni läsa mer om bodelning mellan sambor här.


Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken och dess 9-kap. Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Vill bara tacka för att ni finns. Ni är den första juristbyrån som jag kom i kontakt med som verkligen ville hjälpa och inte bara tjäna pengar. Tre andra jurister och min personliga bankman beskrev vår bodelning som väldigt krånglig och att ett personligt möte där de skulle debitera två timmar var ett absolut måste.


Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen. Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Vad innebär en bodelning ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Ekonomin vid en skilsmässa. Liten guide för den som står inför skilsmässa och bodelning.


Bodelning vid skilsmässa mall

I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder. En bodelning är en ekonomisk överenskommelse som upprättas vid en skilsmässa , juridiskt kallad äktenskapsskillnad. En bodelning tjänar till att se till att båda parter i förhållandet får det som de lagligen har äganderätt till. Lånar tråden lite för liknande fråga.


Vi är separerade sedan 1½ år men fortfarande gifta rent tekniskt men skilsmässan blir klar om några veckor. Vi sålde vårt gemensamma hus för år sedan och delade upp allt gemensamt i största samförstånd. Nu pratas det om en bodelning och vad jag förstår kan man göra en sådan själv.


Bodelning vid skilsmässa mall

När ett äktenskap upplöses ska en bodelning göras för att fördela makarnas egendom. Ett äktenskap kan upplösas antingen genom skilsmässa eller genom att ena maken avlider. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg