tisdag 3 november 2015

Brahman och atman

Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. Den är sanningen, det fina innersta Väsendet i allt. I Brihad-Aranyakas upanishad används ordet för skaparen av världsalltet.


Enligt hinduerna är atman den individuella själen, det djupaste inre i allt levande. Vilket förhållande råder mellan atman och brahman ?

Följande säger en fader till sin son dagen efter det att sonen lagt salt i vatten: Inte ens i denna kropp märker du det vardande och dock finns det. För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Detta fina är alltets väsen. För en hindu är Gud och världsalltet ett och samma.


Gud finns därför också inom oss själva och i allt annat levande. Tron på själavandring är en central tanke inom hinduismen. Brahman (världssjälen) genomsyrar allt.

Klicka på länken för att se betydelser av brahman på synonymer. Denna själ finns även i varje levande varelse men kallas då istället för atman. Atman vill förenas med det gudomliga.


Det är genom att bli ett med brahman som man blir frälst (moksha). Genom att skaffa bra karma och kunskap kan man nå detta. Nirvana är de situation där atman förenar sig med brahman.


Dharma, är den plikt som man har att utföra och följa i sitt kast och yrke, alltså den kosmiska ordningen. Tat twam asi, betyder ”det är du”. Formar överensstämmelsen mellan atman och brahman , alltså att min själ är en del av värdssjälen.


Omkring år 5före vår tideräkning inleddes en ny epok i hinduismens historia. Under den här tiden blev tankegångar om återfödelse och ahimsa (icke-våld) viktiga hos olika indiska tänkare, och en filosofi om den personliga själen ( atman ) och världssjälen ( brahman ) lyftes fram. Eftersom att atman är den del av brahman som finns i allt levande finns den i oss människor.


Syftet med SO-rummet är att förenkla arbetet i skolan för elever och lärare, dels genom SO-rummets egna material i olika ämnen, dels genom att samla merparten av alla bra och fria SO-resurser som finns utspridda på Internet på ett och samma ställe. Målet med sajten är skapa inspiration, öka intresset och öka kunskaperna inom SO-ämnena. The Vedanta school of Hindu thought is one of the largest and most dominant perspectives in Hindu philosophy.

In the Western view, the soul is created by God. Hinduism, eller Sanatana Dharma, (Den eviga lagen) är samlingsnamnet för en rad indiska sedvänjor, religiösa föreställningar och filosofiska koncept. Där är tiden cirkulär, alltså går i en cirkel utan början och utan slut. Allt är evigt och går runt, runt, inklusive vår egen existens. Det visar ju i alla fall att staten tar avstånd från det.


Då har man nått befrielsen, Moksha. Och att allt ytterst är ett enda. Och då finns det inget mer att begära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg