torsdag 5 november 2015

Föravtal bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


När man ingår ett avtal om kommande bodelning (också kallat föravtal ) innebär det att man på förhand bestämmer vad som ska ingå i bodelningen vid skilsmässan. Ett föravtal är juridiskt bindande, så länge som ni visste om att ni skulle skilja er och att det var därför som ni ingick avtalet. I propositionen till äktenskapsbalken framhåller departementschefen att föravtalet inte får någon verkan gentemot tredje man utan kan på sin höjd vara bindande i förhållandet mellan makarna.


Sedan framhålls följande. För att ett föravtal skall gälla krävs att det bekräftas av makarna som den slutgiltiga bodelningen om det gäller ett föravtal som fördelar hela makarnas egendom. Ett sådant föravtal kliver således in i bodelningens ställe genom att makarna delar upp all egendom.


Denna omständighet liknar delvis omständigheten av att avtalet villkoras av en bodelning vid senare tillfälle. Emellertid kan parterna vara överens om att (partsavsikten) det ursprungliga avtalet är ett föravtal och därför efter en laga kraftvunnen dom på äktenskapsskillnad bekräfta föravtalet som då blir en bodelning. En bodelning kan göras under äktenskapet men då måste bodelningen registreras hos Skatteverket enligt kap.


Av bodelningsavtalet ska det framgå att delning av egendomen har skett men det är inte ett bodelningsavtal om avtalet bara anger hur bodelningen ska komma att ske, då kan det istället röra sig om ett föravtal. Genom 1) samboavtal, 2) föravtal och 3) bodelning. Samboavtalet ska vara skriftligt och undertecknat av båda parter.


I samboavtalet kan avtalas om hur en eventuell bodelning ska ske. Föravtal kan ingås av samborna inför en omedelbart förestående upphörande av samboförhållandet och kan reglera allt som har med bodelningen att göra. Föravtal till bodelning kan enbart ingås innan talan om äktenskapsskillnad är väckt.


Avtal kan förvisso rubriceras som ett föravtal även om det ingås sedan talan om äktenskapsskillnad väcks, men sådana avtal är då inte föravtal enligt lagens mening. Ett dylikt avtal kallas för ett föravtal och kan, såsom lagtexten anger, endast upprättas inför ett omedelbart upphörande av samboförhållandet. Genom ett samboavtal kan man endast avtala om att bodelning alls inte ska ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen , inte om hur en framtida bodelning ska gå till. Tottie har sålunda noterat sambandet mellan föravtal och partiell bodelning , men bibehåller termen föravtal även då formell bodelning är möjlig och det enligt min egen terminologi i texten ovan är fråga om partiell bodelning eller villkorad bodelning , eventuellt båda varianterna på en gång.


De kan till och med ingå ett föravtal om bodelning innan de lämnar in en ansökan om skilsmässa. Sådant avtal ska vara skriftligt och undertecknas av vardera maken. När makarna väljer att göra en bodelning ska den omfatta den egendom som var och en ägde när ansökan om skilsmässa lämnades in till tingsrätten.


Ett föravtal kan vara fullständigt och reglera alla bodelningsfrågor men kan även vara partiellt och beröra bara vissa frågor. Vad gäller i ditt fall? Det du och din man skulle kunna ha upprättat är ett föravtal kring hur det vid en kommande bodelning skulle bli. Ni har med andra ord upprättat ett föravtal som är bindande och som ska gälla vid er kommande bodelning.


Viktigt att komma ihåg är att ett föravtal får verkan bara i förhållandet mellan makarna och är en preliminär överenskommelse om hur en föregående bodelning ska gå till. Det har således ingen verkan mot en makes borgenärer. Föravtal vid bodelning mellan makar Makar eller sambor kan inför en förestående skilsmässa teckna ett så kallat föravtal om bodelning. Ett föravtal innebär helt enkelt att makarna eller samborna i förväg avtalar om vad som skall gälla för en kommande bodelning , vilka tillgångar som ingår, hur de skall värdemässigt fördelas och hur de skall värderas. Mer än bara juridiska dokument.


Inför en bodelning kan det ibland finnas ett behov av att makarna preliminärt kommer överens om hur den kommande bodelningen ska genomföras. Detta gör makarna i ett så kallat föravtal. Bodelning betyder att makarna efter en skilsmässa delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning vid skilsmässa är obligatorisk och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig.


Föravtal bodelning

Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad. Då egendomsfördelningen sker via en bodelning behöver din make inte betala annat än registreringsavgiften på 8kronor vid lagfartsansökan. Om ni önskar bekräfta er överenskommelse innan er äktenskapsskillnad har vunnit laga kraft, så kan ni redan nu sluta ett föravtal till bodelning som sedan får bekräftas efter skilsmässan.


Bodelning behöver inte ske om parterna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få ta över bostad eller bohag från den andre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg