torsdag 26 november 2015

Älvsborgs fästning historia

Samtidigt startade Börje Börjesson från Donsö reguljär båttrafik dit ut på somrarna. Fästningen förstärktes och blev en stenborg under Erik XIV:s styre. Nordiska sjuårskriget, angrepps fästningen av danskarna och för att hindra dem brände svenskarna själva ned det lilla samhälle som vuxit fram sydväst om borgen, den så kallade Älvsborgs stad och stadsborna tvingades att flytta tillbaka till Nya Lödöse.


Nya Älvsborgs historia som besöksmål. Det kom i realiteten att ta åtta år att skrapa ihop den stora summan från Sveriges befolkning.

En svalkande båttur genom Göteborgs hamn, en dos dramatiserad historia och en picknick med fin utsikt. Allt detta med fräscha toaletter runt hörnet. Göteborg förse sig med stora mängder byggmaterial till sina murar och vallar. Göteborgs kustartilleriförsvar (GBK) och gjordes till stamort för Älvsborgs kustartilleriregemente (KA 4).


Båtturen tar ca min från Lilla Bommen i Göteborg. Vad sägs om en romantisk vigsel, slottsbröllop, julmiddag, påskfirande eller en gruppguidning med Kungar och Drottningar, riddare och adelsmän, fångar, häxor, soldater och pigor har levt och passerat det mäktiga Bohus. Historikern Håkan Strömberg berättar om Älvsborgs andra lösen och om de första planerna på det moderna Göteborg.


Slotten under medeltiden kunde oftast styras av fogden eller ståthållaren ganska oberoende av kungamakten.

Slott och Fästningar Det finns fullt av historiska slott och fästningar att upptäcka i och runt om Göteborg. Man tror, att de kan ha rört sig om fotodokumentation av fästningen genom historien , men av detta har inget gått att spåra. Vetenskapsradion Historia reder ut stadens historia på plats vid Gamla Älvsborgs fästning.


Till slottet hörde en ladugård för försörjning av de som arbetade där, Älvsborgs Kungsladugård. En intressant dag med en tillbakablick på en inte oväsentlig del av Sveriges historia tack vare ett blogginlägg av Mattias Åbom. Vy över Älvsborgs fästning och dess kustartilleripjäser från gästhamnen i Långedrag. En fästning som bytte överhöghet var den massiva Bohus invid Kungälv i södra Bohuslän – en anläggning som trots flera försök aldrig hade intagits. Historien om stadsdelen Kungsladugård är både gammal och lång och handlar bland annat om kungliga ägor, bostadsbrist och ekonomiska kriser men framförallt om Albert Lilienberg och hans syn på stadsbyggnad.


Kungsladugårds namn kommer sig från tiden då gamla Älvsborgs fästning fortfarande utgjorde ett bålverk mot danskar och norrmän. Denna summa speglar inte enbart värdet av fästningen utan får också ses som ett allmänt krigsskadestånd. Vi visar dig Älvsborgs Fästning och levandegör dess historia.


Idag är fästningen en turistattraktion med guidade visningar, konferenslokaler och bistro. Staden byggdes vid Säveåns utlopp, där Gamlestaden ligger idag. Välkommen på en tidsresa i Göteborgs hamninlopp.


Svenskarna tvingades betala enorma lösensummor – Älvsborgs lösen – för att få tillbaka fästningen. Historia Platsen runt Hotel Waterfront är laddad med spännande historia. En del är bevarat och väl värt att besöka.

Sävedals hära där Partille ingick, pantsattes då tillsammans med två grannhärader till Danmark medan Sverige samlade ihop en miljon silverdaler till Älvsborgs andra lösen, den summa som skulle köpa fri Älvsborgs fästning för andra gången från danskarna. Göta älv genom att besätta Kyrkogårdsholmen. Efter att svenskarna med nederländsk hjälp, lyckats fördriva danskarna, beslutades att en ny fästning skulle byggas. Regementet deltog i så gott som samtliga svenska krig i antingen fältarmén eller som besättning i svenska fästningar både inom Sverige och i andra delar av riket. Officerare har genom historien svarat för sitt eget uppehälle, både mat och logi.


Här byggdes ostindiefararen, som fick namnet “Götheborg”. Sverige skall betala en miljon riksdaler silvermynt för att få tillbaka Älvsborgs fästning ( Älvsborgs lösen) Om lösensumman inte är betald inom sex år skall Danmark-Norge behålla Älvsborg tillsammans med sju underlydande härader. Varbergs Fästning live webbkamera från Varbergs Stadshotell Varbergs fästning har medeltida anor och binder samman dansk och svensk historia. Det oslagbara läget vid det salta blå Västerhavet gör fästningen till ett mycket populärt besöksmål! Högst upp på Marstrandsön tronar Carlstens Fästning.


I mer än 3år har den väldiga väktaren skyddat den lilla trästaden nedanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg