måndag 2 november 2015

Parterapi övningar

Parterapi övningar

Genom att avsätta tid för reflektions- övningar kan paren hålla igång en positiv process mellan parterapi -sessionerna. Paren får vid nästa möte berätta om hur de upplevde att göra övningarna och vilka effekter de eventuellt fick på en själv och sin partner. Ibland kan parterapi också ge insikt i huruvida relationen bör fortsätta eller inte. Tillsammans med en partner träffar man en terapeut för samtal.


Parterapi övningar

Vi arbetar utifrån konkreta teman. Parterapisamtal brukar leda till positiv förändring. Metoden har ett känslomässigt fokus och syftar till att skapa trygga känslomässiga band i parrelationen. I sin forskning följde hon fem parterapeuter för att utröna vad de ansåg om kärlek, intimitet och sexualitet.


Hon påpekar hur språket i en terapisession kan vända en situation för paret. En stor del av arbetet sker mellan sessionerna på mottagningen då paret får arbeta vidare med övningar från sin psykolog. Dessa kan handla om att agera annorlunda för att minska konflikter samt skapa en ökad acceptans för varandra och därmed få en bättre fungerande relation. Att gå i parterapi innebär att ta hjälp av en utomstående för att på ett lugnt sätt kunna samtala med.


Det är olika hur länge man går i parterapi. Båda parter ska få komma till tals och få stöd med att tala med varandra om det som är. Det handlar aldrig om att undersöka vem som har rätt eller fel.


Det finns faktorer som får parrelationer att fortsätta växa och bli bättre. Som par kan ni på egen hand prova övningen De fem magiska timmarna. Vår egen roll i vår relation är större än vi tror. Bra böcker om parterapi och parrelationer. Det finns ett antal bra böcker om parrelationer, samtalsterapeuter och parterapi.


De bästa böckerna som är riktigt läsvärda för par som vill reflektera över, diskutera om eller komma närmare varandra i sitt förhållande är. En viktig grund i parterapi är ofta att skapa en gemensam förståelse för sig själva, varandra och problemen. Samt att få hjälp med att kunna se med perspektiv på problemen. Detta leder ofta till ökade förutsättningar för att med olika övningar och hemuppgifter komma till förändring. Jag lever i en lycklig relation och ser ingen anledning till att gå i parterapi.


Vi har däremot läst denna bok och gjort övningarna. Köp två ex och läs ett kapitel i taget och prata om det sen. Det bästa är att komma fram till att vi gör ”rätt” och kan fortsätta vara lyckliga!


En parterapi där man ses var 14. Beroende på problematiken och hur akut situationen är kan det vara lämpligt med annat upplägg. Vid en akut situation kan det också vara lämpligt att komplettera parterapin med stödsamtal för någon eller båda två. Psykolog onlines parterapi sker via Skype. Fokus under skype-samtalet kommer främst att vara här och nu, men för att uppnå ökad förståelse blickar man ibland också bakåt i tiden.


När livets alla måsten hamnat i vägen för kärleken kan parterapi ge paret ett sunt perspektiv på vad som är verkligt viktigt. Par som känner engagemang i sin relation och vill fortsätta leva tillsammans. Rekommenderas ej om våld eller missbruk förekommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg