måndag 9 november 2015

Vad är prestationsångest

Få bort prestationsångest med ljudbok. Det är naturligt att känna viss oro, rädsla eller ångest i situationer när man ska prestera, till exempel inför ett prov, en redovisning eller en viktig match. Ofta lättar känslorna ju fler gånger man utsätter sig för situationer som känns jobbiga.


Prestationsångest uppkommer för att vi bygger upp en känsla av att vi Måste lyckas. En känsla för sitt arbete och en vilja att göra ett bra jobb är en helt annan sak.

VAD ÄR PRESTATIONSÅNGEST ? Man känner sig också rädd för att bli förödmjukad om det skulle hända. Rädslan för den här sortens saker kallas för prestationsångest , eller som det vanligtvis kallas ”scenskräck”, även när det inte handlar om att stå på en scen. När man har prestationsångest känner man sig rädd för att bli granskad och bedömd och då bli avslöjad med att inte duga. Det finns inget att skämmas över för att man är rädd att gå fram och stå framför grupper av människor, oavsett hur liten eller stor den gruppen är. Din fråga är viktig tycker jag utifrån alla samhälleliga krav som ställs på oss människor idag, inte minst på ungdomar.


Jag tänkte börja med att förklara vad ångest är.

Sök bland över 30uppsatser från svenska högskolor och universitet på Uppsatser. Partiledarna lär ha haft en del prestationsångest under den gångna veckan. Det verkar som om de allra främsta på något sätt lyckas bli vän med sin prestationsångest och höjer sig när det verkligen gäller. Framför allt var det mötet mellan ett bortalag med prestationsångest och ett hemmalag som är bättre på bortaplan. Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det.


Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt. Vem är det som har bestämt vad som är. Konkretisera vad den ”punkten” består av, prova att beskriva vad det är som du tror kommer att hända som utlöser, eller förstärker, din prestationsångest. Personer med prestationsångest uppfattas som duktiga, och är uppskattade, och omgivningen har svårt att förstå varför personen ska behöva känna så här.


Blir du frustrerad i olika situationer för att du eller det inte är perfekt? Ifrågasätt vad det egentligen är du är rädd för, istället för att till varje pris försöka undvika situationer där du drabbas av prestationsångest. Rädslan i sig är inte skadlig om du är beredd att titta närmare på vad den egentligen står för. Kraven på att klara av, hinna me vara snygg, hålla kontakten och aldrig göra fel. Ingen dömer en så hårt som en själv och det är just prestationsångest som avhandlas i Skapa skillnad-podden den här veckan.


I dag lever vi i ett samhälle där pressen är astronomisk, idealen är gränslösa, hetsen är skoningslös och stress är ny synonym för status. Höjda betygskriterier kombinerat med en ny grad av prestationsångest ledsagar vilken vanlig människa som helst till utmattning och kraftlöshet.

Jag startade ju inte bara denna bloggen för att det känns mysigt och det gör mig gla utan jag vill också lyfta lite viktiga saker här i livet. Jag undrar vad ni vill läsa om? Saker jag funderat på är typ självskadebeteende, lite feminism, depression, panikångest, prestationsångest och sen kanske lite gästbloggare. Vi skulle som sagt ta med något svenskt. Således infann sig en del tankar om vad som är typiskt svenskt.


I Sverige hade dessa tankar känts lite politiskt laddade, men inte här eftersom Sverigedemokraterna, som tur är , inte har så starkt fäste i Nairobi. När det gällde maten var det inte så svårt. Lättsamt, nästan P3-tramsigt (eller vad Jimmie skulle säga innan det läggs ner.). Men samtidigt allvarligt, på riktigt.


Det handlade om prestationshets och prestationsångest. Fjorton minuter in i programmet intervjuas Karim Jebari, filosof och forskare på Institutionen för framtidsstudier. Alla de aktiviteter i en organisation vars primära syfte är att attrahera, identifiera, utveckla och behålla medarbetare som anses besitta egenskaper och förmågor som organisationen behöver för sin långsiktiga framgång. Vad är talent management?


För personer som har problem med prestationsångest är oron oftast inte förankrad i verkligheten – tvärtom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg