torsdag 9 april 2015

Svenska kvinnor om sina kroppar

De flesta kvinnor , åtta av tio, tycker att kroppens utseende är viktigt. Allra viktigast är utseendet för de yngsta kvinnorna. Det visar den unika undersökning där tusen svenska kvinnor berättar om sig och sina kroppar.


Svenska kvinnor om sina kroppar

Intervjustudien har gjorts av Demoskop på uppdrag av Expressen. Drygt varannan svensk tjej är missnöjd med sin kropp , och tror att de skulle bli lyckligare om de gick ner i vikt. Om man jobbar med sin självkänsla blir kroppen automatiskt snygg, säger relations-experten Hannah Arnhög. Skillnaden mellan deras situation och en kvinna som frivilligt erbjuder sig att bli gravid åt en vän är enorm. I det ena fallet handlar det faktiskt om att använda kvinnokroppar som handelsvaror.


I det andra fallet handlar det om kvinnors rätt till sina egna kroppar. Den svenska abortlagen är en smart skriven lagstiftning. Aborten är helt fri till och med vecka 18. Till dess behöver kvinnor inte motivera eller förklara skälen bakom sitt svåra beslut. Därefter är det bara i de fall synnerliga skäl finns – cirka procent av alla aborter som sker – som abort medges.


Flickor och kvinnor världen över får även lära sig skämmas över sina underliv. I många länder sker könsstympning på flickor för att de inte ska växa upp och bli kvinnor som känner sexuell lust och för att det finns en syn på våra kroppar som “syndiga” och “smutsiga. Om någon får reda på vad vi gör kommer de att döda oss, säger 26-åriga Romida Hon brukar ta emot tre kunder i veckan. Oftare vågar hon inte sälja sex, av rädsla för att någon ska få reda på var hon får pengarna ifrån. Tre kvinnor om sina kroppar.


Catrin, Petra och Beatrice är stolta över sina kurviga och vackra kroppar. Hon menar att kvinnor i dag många gånger lever avskärmade från erfarenheter och därmed kunskap om kroppens funktioner och signaler. Resultatet blir att allt fler känner stort behov att lita till kejsarsnitt istället för vaginal förlossning. Det ser Pia Hallström som ett tecken på att kvinnor börjar förlora tilliten till sina kroppar.


Två av tre kvinnor tycker så illa om sina kroppar att de skulle vilja genomgå en plastikoperation. Det visar en ny undersökning som gjorts av Top Sante magazine, skriver brittiska BBC. Storbritannien fick svara på frågor om hur de såg på bantning, ideal och den egna kroppen.


Kvinnors rätt till sina kroppar måste försvaras Donald Trump ströp USA:s bistånd till information om preventivmedel och abort. I Sverige kampanjar en kristen anti-abortorganisation för en barnmorska som vill ha en samvetsklausul. Och att få se andra kvinnor komma ut ur sina skal känns väldigt värdefullt. Enni rekommenderar burlesk för alla, men speciellt för osäkra människor.


Man får skaka loss, skaka bort gamla föreställningar om sig själv och sin kropp. Idag lanseras en podcast där åtta finlandssvenska kvinnor berättar om sina kroppar och hur det känns att leva i dem. Med Kroppen och livet vill redaktören Anne Hietanen lyfta fram sådant som eventuellt kan kännas pinsamt eller plågsamt att tala om.


Det första avsnittet handlar bland annat om vaginan. Män har av naturen svårt att kontrollera sina sexuella impulser, och kan vid åsynen av dessa delar inte hjälpa att de blir upphetsade. Det i sin tur kan leda till överfall av kvinnor. Logiken blir således att det är bäst för både män och kvinnor , och samhället i stort, att kvinnor skyler sina kroppar. Landsbygdens kvinnor har inte samma rätt att bestämma över sina egna kroppar – kommentarer från Sveriges Kvinnolobby om Kvinnokommissionens gemensamma slutsatser: Viktigt med slutsatser om landsbygdens kvinnor.


Kampen mot trafficking handlar om grundläggande mänskliga rättigheter. Den utgår ifrån att kvinnor har rätt att bestämma över sina egna liv och sina egna kroppar. Fri abort handlar om exakt samma rättigheter.


Det är därför djupt obehagligt när antiabortlobbyn nu försöker kidnappa trafficking-frågan. Det verkar gå någon trend i att kvinnor ska påminnas att ”tycka om sina kroppar som de är”. Håller med dig, det borde vara självklarheter för även mitt kvinnoöra.


Svenska kvinnor om sina kroppar

Det fåniga är att även när jag var ung och inte hade minsta överskott fett på magen eller låren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg