onsdag 1 april 2015

Ansökan äktenskapsskillnad

Du behöver inte kunna något om juridik. Vilka avtal behöver du? Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.


Ansökan ska alltid undertecknas av er båda.

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Blankettversion (pdf, Mt) Publicerad 13. En tilläggsavgift tas ut för ansökningar om betalningsföreläggande och vanlig handräckning som har inletts hos Kronofogden och som har överlämnats till tingsrätten för vidare handläggning. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Gäller det ett samboförhållande är det den dag som samboförhållandet upphörde.


För att ta reda på vilken tingsrätt du ska lämna din ansökan om äktenskapsskillnad till, gå in på domstol. Skriv in ditt postnummer och välj tingsrätten som visas på sidan. Välj sedan ”blanketter” och skriv ut en ansökan om äktenskapsskillnad.

I sådana fall behöver ansökan om äktenskapsskillnad fullföljas efter betänketiden, någon av er behöver alltså efter betänketiden yrka på att dom ska meddelas. Om ingen av er gör det inom ett år fallet målet och vill ni fortfarande skiljas får ni ansöka om äktenskapsskillnad igen. Vid gemensam ansökan om äktenskapsskillnad löper betänketiden från och med den dag ansökan inkom till domstolen (kap. § Äktenskapsbalken).


En ansökan om äktenskapsskillnad ska lämnas in skriftligen hos tingsrätten. I det fall att endast den ena maken ansöker om äktenskapsskillnad räknas betänketiden istället från och med den dag då den andre maken delgavs yrkandet om äktenskapsskillnad. Under vissa förutsättningar måste äktenskapsskillnad föregås av sex månaders betänketid. Du ska upprätta en gemensam ansökan om skilsmässa.


Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt eventuellt en del andra handlingar skickas till tingsrätten. Efter att en ansökan om äktenskapsskillnad lämnats in till tingsrätten kan ni sammanställa en bouppteckning, vilket är en förteckning över de tillgångar och skulder som finns i boet. En bouppteckning är en frivillig handling och det är långt ifrån alla äkta makar, som går skilda vägar, som upprättar en sådan. Tillsammans med er ansökan skall ni bifoga personbevis som inte bör vara äldre än tre månader. Er ansökan skall skickas till den tingsrätt där någon av er har sin hemvist.


Handlingar i original skickas tillbaka i ett separat kuvert. Då måste den som vill skiljas stämma sin motpart hos tingsrätten. Det finns inte några färdiga blanketter utan man får skriva själv.


Man skriver bara att man ansöker om äktenskapsskillnad , det är likadant som en gemensam ansökan med den skillnaden att det bara är du själv som skriver under.

Det går emellertid alldeles utmärkt för en make som så önskar att begära bodelning, så snart talan om äktenskapsskillnad väckts, d vs även under en eventuell betänketid. Bindande avtal om bodelning kan alltså träffas så snart parterna, eller en av parterna, lämnat in ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Namn, personnummer, adress. Om ärende om äktenskapsskillnad pågår görs ansökan i det ärendet.


Efter de sex månadernas betänketid kan makarna (eller en av dem) fullfölja ansökan genom en särskild begäran om äktenskapsskillnad (fullföljdsansökan) som skickas till tingsrätten. Makarna har sex månader på sig att göra detta, dvs ett år från att betänketiden började löpa. Personbevis beställer du hos Skatteverket. Det bör inte vara äldre än tre månader. När ansökan fyllts i ska den ges in till tingsrätten i den ort dä r någon av parterna (sökanden eller svaranden) har sitt hemvist.


Om ni är överens om att ansöka om äktenskapsskillnad samt tycker lika i frågor om vårdna boende och umgänge angående gemensamma barn så kan vi hjälpa er med att upprätta en gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. Först lämnar man in skilsmässoansökan. Efter betänketiden fullföljer man sin ansökan med en ny ansökan. Domstolen dömer till skilsmässa först efter att den andra ansökan har lämnats in. Parterna döms till skilsmässa även om den andra parten motsätter sig det.


Om ni har ansökt om betänketid eller om tingsrätten dömt till betänketid så måste ni ansöka om fullföljd av er ansökan för att tingsrätten skall döma till äktenskapsskillnad mellan er. Har ni bodelat fastigheten kan du skicka med en kopia av bodelningsavtalet tillsammans med ansökan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg