torsdag 2 april 2015

Kort till arbetskamrat som slutar

De ska få blommor med kort på. Vett och etikett på jobbet – vad skriver vi på kortet till arbetskamraterna som nu går i pension? Och så är du ju så duktig på ditt jobb!


Nu ska du flytta till en annan sta men vi hoppas att du kommer och hälsar på. Vi har köpt blommor till dig.

Lycka till med det nya jobbet! Uppgift Du ska hålla ett tal till en kollega. Han eller hon ska sluta. Skriv stödord eller meningar. Här är en av mina dikter som också finns tryckt på kort och den får gärna citeras om mitt namn finns med som författare.


Dikten är egentligen tänkt till någon som slutar på ett jobb, till exempel, men den kan ju även användas när man själv är den som lämnar. Arbetet här har varit som ett pussel, där de flesta bitar varit färgglada och vackra och hittat sin plats i pusslet snabbt.

Ingen kommer att kunna ta din roll för ingen annan kan ha sån koll. Du var en i laget men nu lämnar du oss och vi kommer alla att sakna dig förstås. Prislista, vykort (enkelkort) Mängdrabatt räknas på summan Akort och presenteras i varukorgen. Det kan ju stå till exempel som såhär: Tack så mycket för att vi fått jobba med dig och lära känna dig, vi kommer att sakna dig men vill samtidigt passa på att önska dig lycka till i framtiden på ditt nya jobb, med pluggandet, eller som ditt liv som pensionär. Ja det beror ju på varför personen slutar på vad man ska skriva.


Den som slutar bör ju också då tack i något kort tacktal för tiden som varit och även här bör man hålla allt i en positiv anda och önska de gamla kollegorna lycka till på samma vis som man fick från dem. Svar: Det är inte helt enkelt att vara den som avtackas och att stå i fokus för allas uppmärksamhet just för att man ska sluta sitt arbete. Men det är också den stund då det är viktigt att göra ett bra sista intryck. Så kan du klara av att säga ett par ord till dina församlade arbetskamrater -chefer är det bäst.


På mötet ska man fokusera på det som varit positivt med jobbet, vad du som individ tillfört och vilka dina styrkor är. De som vågat ta ett sådant initiativ känner att de kan gå vidare med ny tillförsikt. Som kollega till någon som mist jobbet gäller det att uppträda så naturligt som möjligt, att lyssna, visa respekt och förståelse. Till en som slutar sitt jobb Fick en beställning på ett kort till en tjej som skulle sluta. En person som har arbetat länge i organisationen kan t ex få en dyrare present än en person som bara arbetat en kortare tid.


Det viktiga är att man som arbetsgivare är konsekvent.

Det händer då och då att medarbetare avsäger sig all form av avtackning – ett beslut som arbetsgivare bör rätta sig efter. För kollegan som uppskattar humor till kaffet. Jag är fortfarande i chocktillstånd över att du ens kan fundera på att överge dina trogna arbetskamrater. Men så ser jag mig om bland de församlade och plötsligt förstår jag dig helt och fullt.


När man ska avtacka en arbetskamrat som har jobbat i företaget i många år men nu ska gå i pension är det vanligt att man håller ett tal för arbetskamraten. För en billigt penning kan man köpa ett färdigskrivet tal som man sedan kan modifiera om man vill, så att det passar extra bra för den arbetskamrat som ska sluta på jobbet. Du har haft en dålig morgon, missat bussen och glömt allt du behöver. Du skickar iväg ett sms och får snabbt ett svar om att hen drar ihop en vit lögn till chefen.


För att hen vet exakt när och hur du vill ha kaffet. Som en tyst överenskommelse så står det alltid en kopp där precis när du vill ha den, med rätt mängd mjölk. Talaren är en arbetskamrat eller chef.


Anna Maria Lenngren, en diktare som alla kanske inte känner till eftersom de hellre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg