måndag 13 april 2015

Måste man göra bodelning vid skilsmässa

Måste man göra bodelning vid skilsmässa

Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på något ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta.


Måste man göra bodelning vid skilsmässa

Båda dessa punkter måste vara uppfyllda för att makarna inte ska vara skyldiga att genomföra bodelning efter en skilsmässa. Föreskriver äktenskapsförordet att endast viss egendom är enskild måste därför en bodelning genomföras. Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er. Du slipper då eventuell onödig huvudbry och det är dessutom mycket enklare att genomföra en bodelning i nära anslutning till skilsmässan. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Bodelning vid skilsmässa eller separation. T ex kan man göra en partiell bodelning som avser endast ett fordon eller liknande om detta av någon anledning är brådskande och man inte har möjlighet att vänta till dess att man har tid att göra en fullständig bodelning.


Om man gör en partiell bodelning är det ett gott råd att klart ange detta i bodelningshandlingen. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Men bestämmelsen är inte straffsanktionerad och det finns ingen tidsfrist inom vilken en bodelning måste äga rum. Då formaliteterna oftast inte är särskilt betungande kan det dock rekommenderas att makarna gör en bodelning så fort som möjligt efter skilsmässan. Måste man göra bodelning vid skilsmässa ? Här får du svar på dina frågor om bodelning och kan ladda ner ett bodelningsavtal!


Om man har ett gemensamt hus och det skall vara med vid bodelningen så ingår det i den i gemensamt giftorättsgodset. När det är dags att göra bodelning är det olika regler som gäller beroende på om ni varit gifta eller sambor. En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall. Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.


Gör så här för att anmäla bodelningen: Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för det. Vid en skilsmässa måste ett bodelningsavtal upprättas för att själva bodelningen ska vara giltig. Om en formell bodelning inte genomförs kan den ena maken kräva att bodelning genomförs flera år senare. Om man under en skilsmässa inte kommer överens gällande bodelning kommer den att genomföras lagenligt, det innebär att en.


Måste man göra bodelning vid skilsmässa

Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå. Det vanligaste är att det krävs ett bodelningsavtal (som ibland föregås av en bouppteckning), ett registreringsbevis då man registrerar sin bodelning hos Skatteverket. Den som förvärvat en bostad genom bodelning måste dessutom ansöka om lagfart, senast inom tre månader. Om man vill göra en bodelning under äktenskapet måste detta anmälas till Skatteverket i förväg.


Anmälan måste registreras av Skatteverket för att bli giltig, sen kan bodelningen genomföras. Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. I övrigt ska bodelning ske vid den ena makens frånfälle och dessutom kan bodelning ske under äktenskapet i det fall båda makarna är överens. Vid skilsmässa ska makarnas giftorättsgods delas lika.


Eventuell enskild egendom ingår alltså inte. Då ni är oense om skilsmässan måste en betänketid tillämpas såvida ni inte bott isär i minst två år. I ert fall måste er fru skicka in en ansökan om en skilsmässopapper avseende en icke gemensam skilsmässa vilket per automatik kommer med en betänketid. Jag hoppas att detta svarade på er fråga.


Men vis av erfarenhet (är mitt uppe i en urjävlig bodelning m advokat, värderingar kors och tvärs, besiktningsmän mm mm) så kan det nog vara värt att iaf kosta på juristhjälp så alla dokument blir korrekta. Molly Malm, jurist på Avtalförklarar vad detta innebär och vad som ingår i en bodelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg