onsdag 22 maj 2019

Tvångsförsäljning av hus vid skilsmässa

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Så jag ser inte riktigt vad du vinner på en tvångsförsäljning ? När det gäller bodelningen så är det huset marknadsvärde den dag då samboförhållandet upphörde eller ansökan om äktenskapsskillnad lämnades in som ska användas, medan det vid en tvångsförsäljning som huvudregel säljs till högstbjudande. Tvångsförsäljning av fastighet vid skilsmässa.


Situationen är att jag står inför en skilsmässa. Jag och min fru äger gemensamt vårt hus. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Min arbetslösa man bor kvar med vår son i vårt gemensamma hus nu under prövotiden.


Om en månad är skilsmässan klar men jag har inte bott i huset sedan i september, däremot betalat allt. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Han menar att vid en försäljning skulle vi kunna få ut mycket mer för huset vid en budgivning, därför tycker han att vi ska utgå från vad han anser att vi skulle kunna få för huset om vi skulle sälja det.


Det vi behöver komma överens om är att vi ska utgå ifrån marknadsvärdet och inte någon hypotetisk siffra som han tror att. Snabbspolning fram till nu i april när tillträdet av lägenheten skulle ske: vi har haft otaliga visningar av huset och inte fått ett endaste bud! Detta är ett omtalat, ganska unikt hus som varit med i inredningstidningar mm.


Och borde vara attraktivt. Pga att jag gått och köpt en lägenhet kan vi inte sänka priset så mycket, men lite iaf. Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet.


BIRGITTA Ja, det är väl rimligt att han löser ut dig ur huset till halva marknadsvärdet. Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Vi pratade med advokat Stefan Häge vid Kriström Advokatbyrå om hur du bör reglera samägandet av ett hus vid giftermål, vad som händer vid en eventuell skilsmässa om ni inte reglerat samägandet och annat som är viktigt att tänka på vad gäller hus och bohag vid en skilsmässa.


Vad gäller för att få sätta igång en tvångsförsäljning ? Jag har fått sämre ekonomi p. Vi fick bostaden som en gåva och fick även ta över lånet. Räntan är en kostnad jag verkligen inte behöver då jag inte nyttjar huset. Enligt § Samäganderättslagen finns en möjlighet till tvångsförsäljning av huset om samägarna inte kan komma överens om en lösning. En tvångsförsäljning sker på så sätt att ni ansöker om försäljning på offentlig auktion vid domstol, detta kan ni finna mer information om här.


Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i. Som sambo kan man vid en separation eller ett dödsfall kräva att få halva värdet av den bostad (fastighet eller bostadsrätt) och det bohag som införskaffats under själva sambotiden.


Man har då rätt att begära en bodelning och att skriva ett bodelningsavtal. Detta gäller oavsett vem som köpt eller betalt denna egendom. En privatbostad är ett småhus (till exempel villa eller radhus), en ägarlägenhet eller en bostadsrätt där du och dina närstående har använt mer än halva ytan till permanent- eller fritidsboende. Hur vill ni utnyttja huset ? Hur mycket praktiskt arbete kan var och en bidra med?


Föräldrarna kan testamentera huset som enskild egendom till barnen om de inte vill att huset ska kunna tas över av ingifta makar. Då kommer nämligen huset inte att ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa för något av barnen eller vid dödsfall. Om någon av er, eller båda, vill få till en ändring i vårdnaden av gemensamma barn, gäller bland annat – i enlighet med vad som ovan skrivits för gifta – att detta kan göras genom avtal eller dom.


Samma regler som för gifta gäller även vid bestämmande av underhållsbidrag för barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg