fredag 24 maj 2019

Institutionell reflexivitet

Institutionell reflexivitet

Anthony Giddens teori om modernitet och självidentitet, för att lättare kunna svara på hur litteraturens teman kan tänkas appellera till läsaren. Reflexivitet definieras på tre olika sätt inom samhällsvetenskap: beskrivande, metodologiskt och kunskapsteoretiskt. På individnivån är reflexiviteten en process där vi, genom att jämföra oss med andra förstår både oss själva och de andra och skapar ett jag.


Institutionell reflexivitet

Detta har myntats av den tyske ungdomsforskaren Thomas Ziehe. Institutionell reflexivitet. Exempel på sådan kunskap är t. I Modernitet och självidentitet diskuterar Anthony Giddens, en av samtidens främsta samhällsteoretiker, förhållandet mellan moderniteten och det individuella jaget. Senmoderniteten är en post-traditionell ordning som enligt Giddens kännetecknas av utvecklad institutionell reflexivitet.


Sveriges största sökmotor för det svenska språket. Senmoderniteten kännetecknas av åtskiljande av tid och rum, urbäddningsmekanismer (som bland annat innebär konfiskering av erfarenheter till förmån för expertsystem), samt en ökad institutionell reflexivitet , vilket innebär att individen idag reflexivt måste ta ställning till många fler aspekter av livet, såsom vilken kunskap man. Dualism Två skilda grundprinciper vilka betraktas som varandras motsatser. De kraftigt utbyggda informationkanalerna i dagens samhälle erbjuder människor ett oändligt system för reflexivitet. De gamla konkreta institutionerna för maktutövning har omvandlats till indirekta institutioner genom exempelvis olika media och IT, den sk institutionella reflexiviteten.


Förr var rummet fast och det krävdes att människorna var i samma tid för att de skulle kunna kommunicera med varandra. Med alla möjligheter som omger oss får vi ett ökat reflekterande och fler medvetna val. Ett pedagogiskt danelsebegrepp. Syftar till integration, frigörelse, medlemskap och inklusion. Att kunna råda över sina livssammanhang och vara i de sammanhang man önskar.


Vad innebär dessa tre? Det moderna samhället kännetecknas enligt Giddens av individualisering. Hur påverkar individualiseringen människors liv och livsstilar?


För att kunna fungera reflexivt i samhället behöver individer ha en ökad medvetenhet om vikten av att utvidga sin kunskap. Hen kan göra revideringar av tidigare val utifrån ny kunskap eller information. Beskriv fallet Stephen Lawrence. Nämn tre sorter av etnisk integrering.


Vilka är de fyra migrationsmodellerna (efter andra världskriget)? Saltar al contenido principal. I tjänsten ingår också sammanställd data om marknader och sektorer — totalt finns information om cirka 3företag. Sök bland över 30uppsatser från svenska högskolor och universitet på Uppsatser. De två förstnämnda elementen kommer inte att avhandlas i detta arbete.


Institutionell reflexivitet

Begrepp som ”diskurs”, ”social konstruktion”, ”kommunikativ rationalitet”, ” institutionell reflexivitet ”, ”habitus” och ”sociala fält” används i dag på ett självklart sätt inom sociologi och är ett resultat av de senaste decenniernas utveckling inom ämnet. De sociala institutioner som skapats i det senmoderna samhället och som handlar om att reflektera över vem man är, vad man vill bli, hur man ser ut etc. Det är en integrerad del av det sociala livet och det är även något som en företeelse som folkbiblioteket kan ägna sig åt.


Anthony Giddens definierar institutionell reflexivitet som, ”The regularised use of knowledge about circumstances of social life as a constituitive element in its organisation and transformation”. Att fortsätta förankra en ständigt större del av vårt närområde i en europeisk samhörighet och institutionell gemenskap är moraliskt och realpolitiskt riktigt. Då blir det förbjudet att förankra klubban mot kroppen vid ett golfslag. I vissa av böckerna är reflexiviteten ett tema i sig, som i deckarnas gåtlösning.


Slutsatsen är att populärlitteraturen tjänar som stöd i den egna inre konversationen, eftersom det går att spåra dels tydlig reflexivitet i litteraturen, dels behandling av ämnen som är aktuella i den senmoderna epoken, som är den tid vi lever i idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg