tisdag 14 maj 2019

Hur uppstår en konflikt

Inte bara för att den aktuella konflikten ska kunna lösas, utan även för att man ska kunna veta hur man ska göra om det uppstår en ny konflikt i framtiden. Enligt Thomas Jordan, forskare i konflikthantering vid Göteborgs universitet, uppstår en konflikt när en eller flera parter har önskemål de inte är villiga att släppa och upplever att någon annan blockerar dem från att tillgodose dessa önskemål. Konfliktlösning har med andra ord en ”nöjdgaranti”. Vi ger dig tips på hur du enkelt kan hantera de konflikter som uppstår på en arbetsplats.


Jag har valt att titta på hur konflikter kan uppstå och hur man kan lösa dem.

För att komma fram till några konkreta slutsatser måste en begränsning göras. Utveckla din förmåga att hantera egna och andras konflikter. Lär dig kommunicera tydligt och klart. En annan vanlig orsak är att någon uttrycker sig på ett sätt som upplevs som kränkande. Om konflikterna blir svåra kan det bero på dåligt ledarskap eller på en otydlig företagspolicy, men de kan också uppstå ur små saker i arbetsmiljön som ett stökigt fikarum.


En konflikt är inte samma sak. Ett problem uppstår när du beter dig på ett sätt som påverkar en person eller grupp av personer negativt, oavsett om det finns en konflikt eller inte.

Problem och konflikter blandas ihop, men de är inte samma sak och uppstår var för sig. Problem dyker dock ofta upp i samband med konflikter , vilket gör att de lätt blandas ihop. Men det finns beprövade metoder för hur du kan förhålla dig till och hantera en konflikt steg för steg. Steg – Inventera Man kan likna en konflikthärd vid en lök. Alla höjda röster bottnar inte i en konflikt.


Skilda åsikter är naturliga inslag på en. Då det uppstår utageranden vid försök att komma till rätta med en konflikt behöver parterna intressera sig för det faktum att en nytillkommen överordnad konflikt att hantera föreligger: Hur skall vi vara med varandra för att bäst kunna lösa våra konflikter ? Vilka är de vanligaste konflikterna som uppstår på en arbetsplats? Det är svårt att säga vad som är vanligast. Men de konflikter som människor upplever som jobbigast är nog sådana som handlar om beteenden – att man är frustrerad över någon annans bemötande eller att någon har kritiska åsikter om hur andra sköter sitt arbete. Hur du identifierar en konflikt.


Det första du som ledare måste göra vid en konflikthantering är att värdera hur allvarlig konflikten är. Hamnar du ofta mitt i konflikter som inte involverar dig? Eller känner du dig kanske blockerad och osäker på hur du ska hitta en lösning när du är i en konflikt ? Detta händer oss alla, och om det finns något som är konstant i livet så är det förändring, och detta genererar alltid någon typ av konflikt.


Skulle däremot två av dessa vara oense uppstår det en konflikt.

Lind talar för att man kan dela upp konflikter i en mängd grupper. Det finns oändligt många orsaker till varför en konflikt uppstår. Här förbereder du dig på hur du kan agera som chef när det uppstår konflikter på arbetsplatsen.


Att hantera konflikter är en del av ditt arbetsmiljöansvar. Alla konflikter kan inte lösas, men de behöver hanteras för att inte växa och övergå i mobbning och trakasserier. Här får du möjlighet att öva upp dina kunskaper.


Olika typer av väpnade konflikter. En väpnad konflikt brukar definieras som en konflikt som inbegriper vål där åtminstone en av parterna är en statsmakt och där konflikten leder till att åtminstone personer dör till följd av strider. Här följer en förteckning över sju olika konflikter som kan uppstå. Sju typer av konflikter Sak- konflikt. Till exempel om vad som tillhör utbildningsavdelningen och vad som tillhör personalavdelningen.


Saker hamnar mellan två stolar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg