tisdag 27 mars 2018

Män som slår kvinnor svt

Män som slår kvinnor svt

Män som slår kvinnor ser sig inte själva som kvinnomisshandlare, trots att de sökt hjälp för detta. I stället skylls beteendet på bland annat provokationer från partnern och svåra livssituationer, visar ny forskning. Det var några av budskapen under en temadag mot mäns våld mot kvinnor som Länsstyrelsen Västernorrland bjudit in till. Men våldet drabbar inte bara invandrarkvinnor.


De allra flesta misshandelsfall begås av svenska män mot svenska kvinnor. Det finns många fördomar kring våld mot kvinnor , om vilka som slår och vilka som blir slagna. Varför stannar kvinnan kvar när mannen börjar slå ? SVT Nyheter har pratat med en kvinna som blev vittne till och filmade polisingripandet. På filmen, som även SVT har tagit del av, kan man se hur en polisman slår en person som ligger på marken för att sedan släpa personen i fötterna med ansiktet mot marken.


Hur gör man när den man älskar misshandlar en? Under tolv månader får vi följa tre kvinnor som blivit utsatta för våld i hemmet av sina män - från det. Det här är en vardagshistoria, en tidlös historia, en historia som delas av alltför många kvinnor. I Lenas generation pratar man inte om det, det ska tigas ihjäl. Men nu berättar Lena det hon aldrig berättat för någon tidigare, om den psykiska och fysiska misshandeln och de extrema åtgärder som krävs för att bryta sig loss.


Våld i nära relationer är ett samhällsproblem, men det pratas sällan om det. För att få ändring på det drar Skellefteå kommun och landstinget i gång en mottagning, som ska hjälpa män som hotar, förnedrar, kränker eller slår kvinnor som de har en nära relation med. Sådant som inte skulle varit möjligt i början av förhållandet börjar nu upplevas som normalt.


Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet. Vår erfarenhet är att så gott som alla män anser att det är fel att slå en kvinna. Det har man fått lära sig tidigt i livet och de flesta ser ned på män som bryter mot denna regel. Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt. Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen.


Män som slår kvinnor svt

Inget resultat för sökningen män som hatar kvinnor. Det kan vara så att du sökt efter ett program vi inte visar just nu. Kriminalvården fasar nästa år ut ett behandlingsprogram för män som slår sin kvinnliga partner.


Programmet Idap har använts i år – trots att studier har visat att återfallsfrekvensen är för hög, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Det måste bli lag på riktade insatser mot män , och kvinnor för den delen, som slår sina partners. Många har berörts av SVT -dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson. Under flera år utsattes hon för misshandel av sin ex-partner.


Män som slår kvinnor svt

Det är resultatet av en kampanj som introducerades av väst, däribland Sverige, i ett försök att motverka befolkningsökningen. Idag har miljoner män i giftasålder ingen möjlighet att hitta en partner och mer än någonsin tidigare har kvinnor blivit en handelsvara. En annan är att jämföra med andras mycket grövre våld och på så sätt förminska det man själv har gjort. Larsson inspirerades av sin brorsdotter när han skapade rollfiguren Lisbeth Salander.


Susanne Boethius har också analyserat enkätsvar från närmare 2män som sökt hjälp vid olika. Pippi Långstrump är en förebild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg