måndag 5 mars 2018

Bodelning under äktenskap fastighet

Ladda ner ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal nu direkt. Ansökan Om Äktenskapsskillnad! Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag.


Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!

Genom att göra ägaröverföringen med en bodelning under bestående äktenskap finns det ingen risk för skattemässiga påföljder såsom reavinstskatt eller stämpelskatt vid lagfartsansökan. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen. Bodela under äktenskapet.


Gör så här för att anmäla bodelningen : Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för det. Enligt kap § st Äktenskapsbalken kan en bodelning äga rum under pågående äktenskap.


Viktigt att notera är dock att fastigheten därigenom inte blir enskild egendom och kommer därför att räknas som giftorättsgods och vid eventuell skilsmässa att delas upp mellan er. Om två makar vill överlåta egendom eller del av egendom till den andra maken, såsom en del av ett hus kan överlåtelsen ske genom bodelning under pågående äktenskap eller genom gåva.

Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten. Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket.


Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. Möjliga skäl för bodelning under äktenskap ? En bodelning kan även göras under bestående äktenskap. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap. Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning.


Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Anmälan måste registreras av Skatteverket för att bli giltig, sen kan bodelningen genomföras. Om man vill göra en bodelning under äktenskapet måste detta anmälas till Skatteverket i förväg.


Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. Skatteverket anser att en bodelning som sker efter ansökan om äktenskapsskillnad ska anses vara en bodelning ”med anledning av äktenskapsskillnad” under förutsättning att ansökan även leder till att äktenskapet upplöses genom laga kraft vunnen dom. Annan bodelning som görs mellan makar ska anses utgöra en bodelning under.


Det vanligaste är att man gör en bodelning för att man skall separera och därför behöver dela upp sina tillhörigheter, men man kan också göra en bodelning medan man fortfarande är lyckligt gift.

I det senare fallet kallas det för bodelning under pågående äktenskap. När makar vill ändra på ett ägandeförhållande av exempelvis en fastighet kan det ske genom bodelning under pågående äktenskap. Anledningen till att makar väljer att göra en bodelning under äktenskapet kan variera, exempelvis av skatte- eller arvsmässiga orsaker eller för att utjämna de inbördes ägarförhållandena.


Skatteverkets avgift på 27kronor tillkommer alltid när det gäller sådan registrering av bodelning under bestående äktenskap. Om bodelningen avser en fastighet eller fastighetsandel, och om Ni vill att vi även ansöker om lagfart, kostar denna tilläggsavgift ytterligare 34kronor exklusive moms.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg