onsdag 14 mars 2018

Jag har social fobi

Jag har social fobi

Få bort social fobi på min. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest. Du som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet.


Har jag social fobi även om jag bara är rädd för vissa sociala sammanhang? Det är ovanligt att social fobi märks för första gången efter det att man har fyllt 25. Vi vet inte säkert orsakerna till att man får social fobi , men många olika förklaringsmodeller diskuteras i forskningslitteraturen.


Det finns vissa bevis för att många med social fobi har utsatts för särskilt svåra sociala händelser tidigt i livet, till exempel blivit utskrattade eller hånade som barn. Till en viss del tycks social fobi även vara ärftligt. Ingen av dessa orsaker räcker dock för att helt förklara varför vissa utvecklar SAD och andra inte.


Jag har social fobi

Jag satte mig vid datorn och började skriva ner vad jag kände. I den finns ett riktigt bra självhjälpsprogram. Det innebär att man är rädd för sociala sammanhang.


Social fobi är ett äldre namn för det som nu kallas social ångest. Man kan vara rädd för en massa olika saker, till exempel att redovisa för klassen, prata med lärare eller rektorn, prata i telefon, äta på restaurang, eller annat. Som medlem kan du själv ställa frågor och få svar av andra medlemmar som är intresserade av psykologi. Detta gör att många med social fobi har en förvrängd bild av sig själva i sociala situationer. Det är faktiskt så att de flesta personer med social fobi hanterar sociala situationer mycket bättre än vad de tror och andra uppfattar dem som socialt kompetenta.


Jag lider dagligen av svår social fobi. Kommer knappt utanför dörren alls på dagarna, endast i sällskap eller när jag verkligen MÅSTE. Annars undviker jag det helt och sitter bara hemma.


Det har blivit mycket värre med åren. Det är ingen kronisk sjukdom det är ett inlärt beteende, en ologisk och obefogad rädsla för andra människor. Det var väldigt svårt för mig att träffa vänner på Chalmers för när folk kom och knackade på dörren öppnade inte jag. Obehaget blir till slut så starkt att en drabbad helt undviker sociala sammanhang. Det är ett stort folkhälsoproblem och ungefär var tionde svensk har någon gång uppfyllt kriterierna för diagnosen.


Jag fick social fobi till slut och kände ångest. Att dra en tydlig gräns mellan det normala beteendet blyghet och diagnosen social fobi är inte alltid så enkelt. Andra forskare menar att blyghet och social fobi är två olika saker. Den kan visa sig till exempel när man skall prata inför en grupp, eller prestera när andra tittar på. Behandling av social fobi med hypnos.


I hypnosprogrammet “Övervinn din sociala fobi får du möjligheten att koda om dina tankeprocesser och vanemönster för att bli mer öppen och utåtriktad - och få ut all ångest och rädsla för det sociala ur ditt liv. Hur fungerar hypnosen mot social fobi ? Genom att du får lov att visualisera goda. Det är dags för en sitta-ned-framför-kameran-och-snacka-om-livet-video igen och den här gången pratar jag om mina erfarenheter av Social Fobi , som jag lidit av under i stort sett hela mitt liv. Vloggen från Barcelona kommer upp nästa vecka!


Jag har social fobi

Exempel på sådana situationer är att träffa främmande människor, svara i telefon, och att tala eller uppträda inför andra. Fråga: Jag är år och har nyss flyttat till en ny stad för att studera. Det går bra och jag har fått ett par nya vänner.


Dock har jag börjat misstänka något som liknar social fobi. Jag blir extremt nervös bland nya människor, jag kan aldrig prata inför fler än typ tre personer åt gången. Som jag hade så länge, och de mäniskor som hjälpt mig mest är de som aldrig sa att det är okej att jag är blyg, eftersom det inte var okej, eftersom jag inte var blyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg