tisdag 13 mars 2018

Enskild egendom skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån.

Regler om vad som händer med egendom vid skilsmässa finns i äktenskapsbalken (ÄktB). B så är en makens egendom giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom. Egendom kan vara enskild t ex genom att en make fått den i gåva med villkoret att den ska vara mottagarens enskilda vilket framgår av kap.


Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall, om inte den ägande parten går med på. Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Inget om enskild egendom , inget barnbarn var för den delen gift vid den tidpunkten.


Dessa pengar betalades ut strax efter jag gift mig.

Pengarna gick ett par år senare rakt in i den bostaden vi köpte i samband med att vi då skaffade barn. För några år sedan dog min frus pappa. Han hade testamenterat till sina barn som enskild egendom.


All egendom som inte är enskild är giftorättsgods. Giftorättsgods ska delas lika mellan makarna vid en bodelning. Utanför bodelningen lämnas alltså enskild egendom , vilken inte ska delas utan direkt ska gå till den make egendomen tillhör. Sammanfattning – hur egendomen blir enskild.


För att skydda egendom som man ger bort från att ingå i bodelning måste gåvobrev upprättas med föreskrifter om att egendomen skall utgöra enskild egendom. Här får du förklarat hur egendom kan göras till enskild egendom. Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom , men som först aktualiseras vid en bodelning. En tillgång kan göras till enskild egendom genom äktenskapsföror som är det vanligaste sättet.


I ett äktenskapsförord kan makarna avtala att vissa tillgångar ska vara enkskild egendom. Svaret på hur man ska se på arvet beror på omständigheterna i det enskilda fallet. Vid en skilsmässa ska som huvudregel all egendom (så kallat giftorättsgods) delas lika mellan makarna. I vissa fall kan egendom vara enskild och då ska den inte beaktas när man delar upp alla tillgångar mellan sig själv och sin make eller maka.


Vad händer med enskild egendom när någon dör? Det finns många missförstånd om vilken betydelse det har i samband med skilsmässa och dödsfall. Här försöker vi reda ut begreppen kring enskild egendom och arv vid ett dödsfall.

Det finns olika sätt att göra så att viss egendom blir enskild egendom. Man kan förstå att hans föräldrar skriver gåvan som enskild gåva, det är förståndigt men att du inte fick informationen så att ni kunde diskutera om du vill hamna i ett dåligt läge vid skilsmässa är riktigt dåligt av din man. Under åren finns kvitton på renoveringar och köpeskillingen. Att arvingarna ärver egendomen som enskild egendom innebär att denna inte kommer att ingå i en bodelning om arvingen skiljer sig eller avlider. Genom att skriva ett testamente, i vilket du föreskriver att egendomen ska ärvas som enskild egendom , gör du vad du kan för att det arv som du efterlämnar kommer att stanna “inom släkten”.


Det förblir enskild egendom om inget annat har ”blandas in” på kontot. Om någon av oss satt in pengar som inte är av enskild egendom , tex om han eller jag satt in pengar då och då från våra lönekonton, på detta konto, så är det inte längre en enskild egendom. Hur hanteras arv som är enskild egendom i en skilsmässa ? Då behöver inte barnen blanda in arvet om det senare blir aktuellt med en bodelning på grund av skilsmässa. Någon som vet hur reglerna ser ut kring det där?


Enskild firma och skilsmässa ? Ses firman som bådas egendom , eller är det bara den som faktiskt har företaget som äger det? Ska det tas med i bodelningen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg