fredag 4 mars 2016

Skulder vid skilsmässa

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vid en bodelning innebär detta att den make som har skulderna får dra av dessa från sitt giftorättsgods. Huvudregeln är att varje person ansvarar över sina egna skulder (kap. § äktenskapsbalken).


Det kan man också se i regeln som säger att om ens make går i konkurs behöver man inte själv få sin egendom utmätt. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna.

Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods). Vad ingår i bodelning vid skilsmässa ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan.


Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra.

Vid en skilsmässa så ska en bodelning förrättas mellan makarna där egendomen som är giftorättsgods ska fördelas. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt. Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa. Om skuld eller tillgång uppstår därefter räknas den nämligen inte in. Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom.


Sammanfattningsvis gäller alltså att vid en bodelning mellan er får du behålla så mycket av ditt giftorättsgods som behövs för att täcka de skulder som du har. Finns det kvar ett överskott efter att skulderna har räknats av mot giftorättsgodset delar ni på detta vilket framgår av exemplen nedan. Skulle det finnas skuld hänförlig till eventuell enskild egendom och den egendomen inte täcker skulden , kommer resterande dras av från giftorättsgodset. Har du skulder kan alltså ditt giftorättsgods minska för att du ska få behålla pengar att betala av skulden med.


Skulderna – vad händer med dem vid skilsmässa ? Nu till själva frågan: vad händer vid skilsmässan om det finns skulder ? När man räknar ut värdet av det gemensamma boet vid en bodelning räknar man först ihop hur mycket var och en av makarna äger i giftorättsgods minus alla skulder. En bodelning görs först efter att man ansökt om skilsmässa. Det första steget är att upprätta en så kallad bouppteckning.


En bouppteckning är ett dokument i vilket man skriver ner vad man har för tillgångar och skulder vid tidpunkten för ansökan om skilsmässa. Skulder överförs inte vid skilsmässa , utan den som har skulden får ha kvar den.

Det man gör är att dela alla tillgångar lika och dela på dem, och när man räknar ihop egendomen som ska delas så får man räkna av sina skulder. Vid bodelningen kommer respektive makes tillgångar som utgör så kallat giftorättsgods att minskas med respektive makes skulder. Eventuellt överskott sammanlägges och därefter delas. Om en make skulle ha mer skulder än värdet av dennes giftorättsgods så får denna maken ensam.


Vi har också valt att undersöka hur en skilsmässa skulle påverka dig och om du skulle påverkas av din mans stora skulder. Enligt kap § ÄktB svarar varje make för sina egna skulder. Om ni skiljer er kommer dock allt giftorättsgods att ingå i en bodelning enligt kap § ÄktB och kap § ÄktB.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. Däremot behöver man inte ta över den andres skulder. Med undantag av om man står som låntagare båda två.


Hälftendelning vid skilsmässa. Efter avdrag för skulder tar man det som blir kvar från vardera make, lägger samman dessa värden och delar beloppet lika mellan makarna så att det får var. Det är alltså endast överskottet man delar på, aldrig skulder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg