tisdag 29 mars 2016

Aktiebolag vid skilsmässa

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Aktiebolag och skilsmässa Behöver veta vad som gäller vid skilsmässa när man har aktiebolag. Min man äger ett Aktiebolag till som han startade för ca år sedan. Vi gifte oss för år sedan och ska nu skiljas.


Aktier i fåmansbolag vid skilsmässa. En skilsmässa är i sig ofta en traumatisk upplevelse som medför att man hamnar i en tillfällig livskris. För den som är småföretagare kan en skilsmässa få betydande negativa konsekvenser för den privata ekonomin.


Vid Handelshögskolan i Jönköping har man startat ett forskningsprojekt för att reda ut vilka konsekvenser skilsmässorna får för ägarna och för företagen. Problematiken kring ägarnas skilsmässa hamnar mitt i skärningspunkten mellan affärsrätt och familjerätt. Företagaren behöver rådgivning från flera håll. Enligt vårt äktenskapsförord ska hans enskilda firma som han hade vid tidpunkten för skrivandet av äktenskapsförordet inte ingå, men aktiebolaget fanns inte då.


Här gapar ett stort hål rent forskningsmässigt. Ett hål som företagsekonomen Kajsa Haag och juristen Hanna Almlöf, båda aktiva vid CeFEO (Centre for Family Enterprise and Ownership) vid Jönköping International Business School håller på att täppa igen. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. Det överlåtande aktiebolaget upplöses genom delningen.


Ett aktiebolag kan på detta sätt överlåta en del av sin verksamhet. Vid uppdelning av dödsbon i egen släkt så har jag sett hur egoistiska personer kan bli när de gäller pengar och värdesaker. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret.


Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad. Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Vad ingår i bodelning vid skilsmässa ? Arv och skilsmässor är tunga.


Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar. Vid bodelning på grund av ena makens död ska inga pensionsrättigheter ingå.


Motivet bakom undantaget är att trygga den efterlevande makens pensionsbehov. Det blir därmed ingen hopslagning och uppdelning av pensionerna som det blir vid en skilsmässa utan den efterlevande maken får behålla sina egna pensionsrättigheter. Vid en skilsmässa sker en bodelning där allt mellan makarna ska delas lika, men gäller det verkligen allt – ingår aktiebolag i en bodelning som exempel?


Då svarar mitt ex att jo då, för det mesta i firman är så gammalt att det helt. Men jag får inte till det. Se upp med vinstuppskov vid skilsmässa. Den som övertar en bostad vid bodelning i samband med skilsmässa tar även över ett vinstuppskov som är knutet till bostaden. Enligt kammarrätten gäller det även om något sådant uppskov inte fanns vid bodelningstidpunkten.


En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Bodelning vid dödsfall. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Aktiebolag vid skilsmässa

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Jag sparar egna pengar på ett konto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg