måndag 14 mars 2016

Behandling mot stress

Behandlingen sker i en stressfri miljö, långt från vardagens krav. Vid Stressmottagningen bedrivs behandling och rehabilitering av personer med utmattningssyndrom. Perspektivet är hälsoinriktat snarare än sjukdomsinriktat och den huvudsakliga intentionen är att stödja personens starka sidor, minska upplevelsen av stress , återupprätta balansen i olika psykofysiologiska system och därmed underlätta självläkningsprocessen.


Det finns ingen medicinsk behandling mot stressen i sig, men stress kan medföra en lång rad psykiska och fysiska symtom, som eventuellt kan behandlas medicinskt. Immunförsvarets uppgift är att skydda kroppen mot främmande organismer. Långdragen stress påverkar vårt immunförsvar så att vår motståndskraft nedsätts och vi lättare drabbas av infektioner.

På lång sikt kan det få mer långtgående konsekvenser för hälsan. Hormonrubbningar Vissa hormonrubbningar kan ha samband med svår stress. KBT-övningar mot stress.


När du är stressad under en lång tid utsätts kroppen för hög anspänning vilket kan leda till både psykiska och fysiska besvär. Hitta dina stressfaktorer Börja med att identifiera det som stressar dig. Det är viktigt att ta alla tecken på stress på allvar och försöka återställa balansen i kroppen.


En sund livshållning med god sömn, fysisk träning och avkoppling kan räcka för att bryta det skadliga mönstret. Vissa kan även behöva hjälp av psykologisk eller psykiatrisk expertis. Din motståndskraft mot stress ökar rejält om du rör på dig minst en halvtimme om dagen.

Tiden kan delas upp i två gånger en kvart om det passar bättre. Man upplever harmoni och bestämmer själv. Inte sällan är det något kreativt. Det kan vara allt från att sticka, spela piano till att jogga.


Inititialt får man prioritera sömn och fysisk aktivitet för återhämtning. Här är MåBra-psykologens bästa övningar mot stress. Vill du ha snabbhjälp för stunden – eller komma till rätta med stressen mer långsiktigt? MåBra:s expert Anna Bennich Karlstedt har sammanställt övningar som fungerar för alla.


Men är du ute efter snabbhjälp räcker det att du gör övning 1-3. Den vanliga uppfattningen är att kronisk stress i likhet med den akuta stressen resulterar i en ökad produktion av kortisol i binjurebarken. Senare års studier har dock visat att exponering för långvarig stress till slut leder till en mycket låg insöndring av kortisol över dygnet.


Vid behandling av utmattningssyndrom krävs både tid och professionell hjälp. I början är det viktigast att bli ordentligt omhändertagen och få det stöd och den förståelse som man behöver. När arbetet sedan riktas in på att komma tillbaka i balans igen är det viktigt att hitta stressfaktorerna för att kunna lägga upp en åtgärdsplan mot dessa.


Stress påverkar, inte bara våra kroppar utan också vårt sinne. Och ett stressat sinne, kan i sin tur ge depression och nedsatt immunförsvar, med många svåra sjukdomar som följd. Det här gör att forskningen satsar allt mer på att finna behandling mot de förstadier som senare kan leda till svårade sjukdomar.


Ett nytt internetbaserat behandlingsprogram mot stress tas just nu fram av SKL:s Uppdrag psykisk hälsa tillsammans med Linköpings universitet.

Stress definieras på olika sätt beroende på sammanhang, och ordet ” stress ” används både som beskrivning av exponering och upplevelse men även för att beskriva aktivering eller konsekvens vilket kan skapa förvirring. Kilafors Herrgård är en unik rehabiliteringsklinik, belägen i idyllisk miljö, som erbjuder behandling och rehabilitering mot stress och utmattning. Man diskuterar hur fysisk aktivitet påverkar individens stressupplevelse, men också hur fysisk aktivitet kan användas förebyggande och i behandling av stressrelaterad ohälsa.


Känner du dig utbränd kan det bero på att du utsatts för långvarig stress. Symtomen kommer ofta smygande, vilket gör att det tar tid att upptäcka hur stressen faktiskt påverka oss. När vi väl inser att vi mår dåligt, har stressen ofta redan orsakat psykisk skada.


Stress är kroppens naturliga reaktion och försvar på fysisk och mental press, olika stressorer! Stress kan vara skadlig om den pågår under en längre ti då negativ långvarig stress och kan leda till utbrändhet. Kortvarig stress kan vara positiv. Lär dig att uppmärksamma och kontrollera din egen stress !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg