onsdag 23 mars 2016

Ansöka om ensam vårdnad

Ansöka om ensam vårdnad

God man och förvaltare. Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet, till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm. Ansöka om ensam vårdnad. Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut.


Ansöka om ensam vårdnad

När man ansöker om ensam vårdnad bör man kunna påvisa att ensam vårdnad är det bästa för barnet. Om föräldrarna av någon anledning inte längre vill att vårdnaden ska vara gemensam kan man ansöka om ensam vårdnad. Detta är kan vara ett gemensamt beslut som tas i och med skilsmässan eller efteråt, till exempel om någon av föräldrarna flyttar långt bort.


Tyvärr hamnar många föräldrar i dag i en situation där de känner att de behöver ansöka om ensam vårdnad om sitt eller sina barn. Att man inte alltid lyckas få ett förhållande att fungera är förståeligt, men många föräldrar lyckas ändå kommunicera tillräckligt bra för att fortsatt ha delad vårdnad om barnen. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. Det finns inte några särskilda formulär eller blanketter för ensam vårdnad som en förälder måste fylla i för att ansöka om ensam vårdnad.


Som framgått finns det två möjligheter att få ensam vårdnad – genom avtal vilket måste godkännas av socialnämnden eller genom dom från domstol. Om båda föräldrarna är överens kan man vända sig till socialtjänstens familjerättsenhet i hemkommunen och få hjälp att skriva ett avtal att endast den ena föräldern ska ha ensam vårdnad. Om ni är oense om vårdnaden. I detta fall kan det också vara bra att anlita en advokat.


Tingsrätten beslutar sedan utifrån barnets bästa. Målet är alltid gemensam vårdnad om det är till barnets. Avtala om ensam vårdnad 5. Utgångspunkten är att gemensam vårdnad är det bästa för barnet.


Ibland är det dock inte förenligt med barnets bästa att föräldrarna har ett gemensamt vårdnadsansvar. Den gemensamma vårdnaden kan upplösas på två grunder. Föräldrarnas samarbetsförmåga ses också över när en förälder ansöker om ensam vårdnad , se här. Den första grunden är samarbetssvårigheter.


Om detta utförs systematiskt kan detta utgöra en god grund för att ansöka om ensam vårdnad. Om du befinner dig i en situation där den ena vårdnadshavaren saboterar umgänget för dig bör du i första hand vända dig till familjerätten. Hjälper det inte så får man ta ärendet vidare till en vårdnadstvist och ansöka om ensam vårdnad. Att ansöka om ensam vårdnad är ofta ett svårt beslut. Vårdnadstvist – att ansöka om ensam vårdnad.


Därför krävs det att du biträds av en advokat specialiserad på familjerätt som kan ge dig kvalificerad juridisk rådgivning. Hur går man då till väga om man vill ha ensam vårdnad om ett eller flera barn och det hela går hela vägen till rätten? Först och främst måste du som förälder ansöka om ensam vårdnad.


På Skatteverkets hemsida finns alla nödvändiga blanketter för detta ändamål. Se till att du skriver ut rätt blankett för ansökan. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.


Du som har Acrobat fullversion (betalprogram) kan spara en kopia av blanketten i din egen dator och skicka den som bifogad fil (se upp om blanketten kräver namnteckning). Många organisationer, myndigheter och företag har licenser för Acrobat fullversion – tala med den som är it-ansvarig i din organisation. Gemensam eller ensam vårdnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg