fredag 18 mars 2016

Bodelning mäklararvode

Vi har Sveriges lägsta arvode. Du tar bara hand om visningen. Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte.


Vi kan all familje- och affärsjuridik! Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Så går en bodelning till.


Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Tanken är att värdet av bostaden i bodelning ska anses uppgå till den nettosumma som erhållits om bostaden sålts omedelbart. Vid rättslig prövning av frågan skulle således med största sannolikhet vad som framkommit ur praxis läggas till grund för beslutet och att göra avdrag för framtida skatt och mäklararvode från marknadsvärdet kan på så vis anses vara obligatoriskt. Sedan räknas eventuella skulder bort, i detta fall huslånet, och sedan läggs återstående egendom samman, varefter värdet delas lika mellan samborna.


Bodelning mäklararvode

För att få fram ett nettovärde ska ni dra av relevanta utgifter från bostadens marknadsvärde. Försäljningskostnader, som mäklararvode och dylikt. Vid en bodelning är de avdrag ni ska göra följande: Den latenta skatten. Eventuella lån som finns knutna till den aktuella bostaden.


Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett. Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. Huset är värderat gånger pga så olika bud- den första mäklaren värderade det till den andre till och den tredje som vi valde att ta in, värderade det till och det var det vi har muntligt enats om.


Nu ska vi ha bodelning. Juristen och fd maken säger att jag ska vara med och betala ett mäklararvode på. Observera att bodelning är ett familjerättsligt fång som inte utlöser några skattekonsekvenser.


Den bodelningslikvid som den avstående maken får ska han således inte betala någon skatt på. Observera också att en bodelningslikvid inte medför att den övertagande maken får ett högre omkostnadsbelopp. Vid bodelning måste man först ta reda på och enas om vilket som är fastighetens aktuella marknadsvärde.


När man får en fastighet eller del av fastighet genom en bodelning leder det inte till att man behöver betala skatt. Den som får en fastighet genom bodelning kommer istället att beskattas den dag fastigheten säljs. På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. För att en bodelning ska förrättas ska du som efterlevande sambo ha begärt detta senast i samband med bouppteckningen.


Dödsboet kan således inte begära bodelning. Gör du inte detta går du miste om din rätt till bodelning. Klicka här för att läsa mer om hur du gör för att begära en bodelning vid ena sambons bortgång. Kan någon vänlig själ hjälpa mig med uträkningen vid en bodelning #128580; Det har helt låst sig och hjärnan verkar inte fungera.


Latent mäklararvode ,. Som sagt, vid en bodelning utgår ingen reavinsskatt. Den hanteras skattemässigt som en gåva. Då blir det ingen skatt för exet, även om det varit vinst.


Den vinsten ligger då skattemässigt helt på dig. Ett aktuellt marknadsvärde skall fastställas. Den som vill bo kvar skall lösa ut den andre genom att erlägga en bodelningslikvid. Från marknadsvärdet avräknas ett fiktivt mäklararvode och latenta skatter.


Därefter avräknas lån som skall övertas eller lösas. Jag ringde henne nyss och vi kom överens om att för värderingen tar vi och slår ihop alla och delar på antalet värderingar, så som ni gjorde. För mäklararvodet räknar vi ut varje enskilt mäklararvode (i rena pengar, procentuell sats av deras enskilda värdering) och slår sedan ihop alla arvoden och delar på antalet arvoden.


När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg