tisdag 15 mars 2016

Laga spännpapp tak

Plannjas ambition är att skapa bättre byggnader. Kostnadsfri inspektion! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.


Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. Vi hjälper dig hitta lägst pris på produkter inom renovering och bygg.


Boka Lagas Aegean Village och spara upp till med Agoda! Pappspänning av tak och väggar. Spännpapp är ett billigt material och lätt att underhålla. Laga papptak Svar på frågor om papptak. Vi har i vårt hus flera tak med spänt papp som jag tidigare målat.


I två av rummen har pappen spruckit rejält nu i vinter. Hur lagar jag sprickorna? Det ena taket lagade jag med hjälp av en gammal yrkesmålare för flera år sedan.


Så lagar du ett trasigt tak av spännpapp En spricka eller ett hål i det gamla spända papptaket går att laga. Det viktigaste är ett segt papper och ett riv i rätt riktning. För att sätta ett helt nytt tak skulle alla lister behövas plockas ned och taket är fullt av vinklar, vrår och höjdskillnader. För att förenkla restaureringen tänkte vi prova att laga hålen och sprickorna i stället.


Laga spännpapp tak

Vi har i huset vi hyr ett rum med spännpapp där vi har lappat en del som var trasigt. Snåla inte utan smeta på. Lägg väven på takmassan. Vi funderade på om vi skulle riva ner allt och spänna om. Men så blev vi övertalade av Latheten.


Det är ofta svårt att laga spännpapp. I stora rummet (ca 4x5m) satt ett pappspänt tak. Jag var lite nyfiken på att se vad som fanns under så jag ristade försiktigt ett spår ca 1m och vek ned pappen – och en stor del. Mina småhål lagade jag med rivna tapetbitar som jag limmade med tapetlim, taket målade jag sedan med vanlig matt takfärg, men se till att få bort den gamla färgen om den är kalkfärg annars släpper den från pappen, prova med en fuktig trasa och se om den blir vit, isf är det kalkfärg. I den här artikeln hittar du tips om vad du bör tänka på när yttertaket läcker.


När skadan redan är skedd och taket släpper in vatten i bostaden, bör du handla snabbt för att förhindra ytterligare förödelse. Du bör också genom att göra regelbunden översyn, vara uppmärksam på även små förändringar. Gamla vävspända tak har nästan alltid målats med s. Vattenbaserad färg är mer än dubbelt så tung, har du stort tak blir det lätt blåsor och häng på vissa ställen, och om väven är halvtaskigt fastsatt kan det börja hänga än mer. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.


Skarvarna syns visserligen i taket jämfört tex med ett gipstak men jag tycker inte det stör, det ger snarare liv åt takytan. Visst är det lite skört, men det är gipsskivor också och dessutom så går det fint att laga. Underlaget skall ha rena ytor och vara rensade från spik, nubb, papp och dylikt. Torpet ligger i Valla by nära Rimforsa i det fagra Östergöt-land.


Taklister bör nedmonteras, annars sätts pappen i kant med listen. Byggmax ger dig tips och råd på hur du lyckas med att lägga tak , detta är del två där du fortsätter med lägga underlagspapp på råsponten. Skador kan av olika anledningar uppkomma på ett befintligt vävtak. Med åren görs det kanske hål i taket för taklampor eller så uppstår sprickor av andra anledningar i taket.


Beroende på vilken typ av skada och skadans omfattning så går det ofta att reparera taket. Oavsett vilken typ av tak du väljer så måste taket underhållas, skottas och ibland bytas ut. Här kan du läsa allt du behöver veta om tak. Ska du lägga nytt tak ? När är den bästa tiden att byta tak ? Vad kostar det att lägga nytt tak ? Att lägga tak är inte så svårt som man kan tro.


Taket måste stå emot vädrets makter och även tåla kraftig vattenbegjutning under längre tid. Det måste även stå emot de vattensamlingar som ofta bildas i svackor och rännor. Hagmans takunderhållsprodukter är noga testade för att klara hårda förhållanden och ytan löses inte upp eller förstörs även om det börjar regna direkt efter det att arbetet avslutats. I dag försvinner många pappspända tak och väggar som ersätts med gipsskivor.


Ett gammalt rum som kläs med gips får ett stelare intryck. En del vill att taket ska ha en del struktur, och därför är det inte ovanligt att taket läggs med så kallad listtäckning, vilket också påverkar prislappen. De dyrare sorterna av takpapp är ofta i två lager, och passar till tak med låg lutning. Om taket inte är så smutsigt räcker det i många fall att bara damma av det.


Se över ditt tak , undersök ifall det finns några hål eller sprickor som kan behövas spacklas igen. Använd ett sandspackel avsett för tak och väggar, t. Alcro Lätt Hand eller Lätt fin spackel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg