onsdag 2 december 2015

Hur sent får man göra abort

Men om du är under år brukar personalen föreslå att någon vuxen hemma får veta att du ska göra en abort. Det kan vara bra med någon som kan vara ett stöd både före och efter aborten. Går det inte att berätta hemma att du ska göra en abort kan du kanske berätta det för någon annan vuxen som du litar på.


Hur går en abort till? Vad händer i kroppen efter en abort ? Fri abort till vecka 18. En kvinna som vill göra abort har rätt till det före utgången av graviditetsvecka 18.


Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs. Metoderna för abort är olika beroende på hur långt gången graviditeten är. Därför får en abort aldrig göras efter vecka 21. Socialstyrelsen får inte ge tillstånd till abort om fostret kan överleva utanför din kropp. Om det är för sent för abort.


Hur sent får man göra abort

Du måste föda barnet om det inte längre går att göra en abort. Be om stöd från vården och personer omkring dig om det blir så för dig. Att göra abort kan göra ont, men det upplevs olika från person till person.


En medicinsk abort gör ont när livmodern drar ihop sig i sammandragningar. På mottagningen får man smärtlindring och det är viktigt att ha sällskap med som stöd. Smärtan är inte farlig, vet man det är det ibland lättare att klara av att det gör ont. Man får göra abort upp till v. Tror sista veckan är och då måste socialstyrelsen godkänna det.


Ta kontakt med sjukhuset där du bor så hjälper dom dig. Jag har själv gjort några aborter när jag var ung och det gick bra. Min flickvän är med barn sedan fyra månader tillbaka och hon börjar ångra sig mer och mer. Kan det göra att man har mindre chans att få barn senare?


Det vanligaste är ju att få göra fvp i v. DÅ måste man föda ut fostret iallafall. Men var gränsen går före det vet jag inte. De första veckorna görs ju medicinsk abort sedan kan de ju suga ut fostret,efter det får man föda. Så informerade min läkare mig om detta. Kirurgisk abort innebär en mindre operation.


Abort mellan vecka och 12. Du kan få narkos eller lokalbedövning. När man har beslutat sig för att göra abort ska man uppsöka en barnmorska där man pratar igenom sitt beslut. Därefter får man en tid på sjukhuset där man får genomgå en medicinsk behandlig. Den medicinska aborten fungerar så att man får hormontabletter som skapar sammandragningar i slidan vilket efter 2-dagar leder till ett missfall.


Anledningarna till att man vill göra abort kan vara många. Att man tycker att man är för ung eller att det inte passar i ens liv just då. Kanske är den man blivit gravid tillsammans med inte den som man vill ha barn med. Helt rätt att få göra abort om man så önskar. Och bestämmer en kvinna sig för att behålla ett barn med en kille som absolut inte vill ha ett barn nu eller kanske någonsin, så ska han ej behöva ha några skyldigheter.


Men kan tänka mig att dom borde ha skyddat sig lite bättre. I Frankrike får man göra abort till vecka 12. Efter det måste man ha godkännande av läkare kring att antingen mamman riskerar allvarlig fysisk eller psykisk ohälsa av graviditeten eller att fostret är skadat, men då får man å andra sidan göra abort hur sent som helst. Blöder man så ska man även undvika sex, bad och hård fysisk träning. Det går dock bra att duscha.


Efter en skrapning i samband med abort så återkommer normalt mensen efter fyra till sex veckor, men det kan dröja längre. Uteblir mensen ska du alltid göra ett graviditetstest för säkerhetsskull. Naturligtvis spelar en människas grundläggande etiska övertygelse en avgörande roll. Den som bekänner sig till en religion där abort är fel tänker sig inte abort som en möjlighet medan den som har en livsåskådning där abort ibland är rätt kan tänka sig den möjligheten.


Hur sent får man göra abort

I Malta är aborter är helt olagligt, oavsett anledning. I Portugal, Irland och Polen tvingas kvinnor som vill göra abort , men som inte uppfyller kraven, iväg till andra europeiska länder. Femtio år efter att svenska kvinnor smög iväg till Polen för att avsluta oönskade graviditeter kommer nu de polska kvinnorna hit. Jag vet inte till hur sent man kan göra abort , men det går nog att googla upp. Förstår mycket väl att du nojar och stressar upp dig inför detta, jag hade själv varit en trasa av oro om det hände mig, men jag är helt säker på att det fixar sig.


Försök att distrahera dig lite fram till dess! Det här händer i gravidvecka 1-3.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg