tisdag 22 december 2015

Giftorätt vid dödsfall

Giftorätt vid dödsfall

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Sök efter Jämkning Vid Bodelning Dödsfall nu på nya KensaQ. Giftorätten aktualiseras först i samband med en bodelning. Det är först vid denna tidpunkt som makarna har en rätt till hälften av giftorättsgodset.


Enkelt förklarat är giftorätten en latent rätt som aktualiseras först vid en bodelning. Kvarlåtenskap = All den avlidnes egendom. Laglott = Hälften av ett barns arvslott. Vid en skilsmässa ska värdet av allt makarna äger läggas samman och, efter avdrag för skulder, fördelas lika mellan dem.


Undantaget är sådant som är enskild. Sammanfattningsvis är huvudregeln att, vid bodelning med anledning av makes dödsfall , makarnas respektive giftorättsgods ska läggas samman och delas. Regeln i 12:ÄktB möjliggör dock för den efterlevande maken, i detta fall din mors make, att begära att varje sida ska behålla sitt.


Ingår en fastighet som endast står på den ene makan i giftorätten vid dödsfall ? Svar: fastigheten kommer att ingå i giftorätten , under förutsättningen att fastigheten inte är enskild egendom. Detta då en makes egendom är giftorätt i den mån det inte är enskild egendom, se kap. När man ingår äktenskap fortsätter var och en att äga det som de hade när de ingick äktenskapet men vid en bodelning på grund av skilsmässa eller dödsfall träder giftorätten in.


Detta innebär att makarna skall dela på sina nettotillgångar (giftorättsgodset) om det inte är skrivet som enskild egendom. Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall ? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas. Den egendom som makarna tillför det gemensamma bohaget och den egendom som makarna införskaffar under äktenskapet utgör s. Att ha giftorätt i den andra makens gods innebär inte att man äger detta, men att man vid en framtida bodelning (tillföljd av skilsmässa eller dödsfall ) har rätt till halva värdet. Vid bouppteckningsförrättningen ställs den först avlidnes barn inför fakta att efterlevande maka, som äger fastighet, står för bankkonton och har en mycket starkare ekonomisk ställning än den först avlidne – och dessutom har konsulterat en advokat i anledning av dödsfallet – åberopar kap § i Äktenskapsbalken.


Det innebär att en makes äganderätt inte påverkas av äktenskap eller registrerat partnerskap. Däremot har makarna en ömsesidig rätt att dela varandras giftorättsgods vid äktenskapets upplösning. En makes enskilda egendom omfattas inte av giftorätt och ingår därför inte i bodelningen om inte makarna är överens om det.


Makarna har som huvudregel en giftorätt i varandras tillgångar, vilket förenklat innebär en rätt att begära hälften av det sammanlagda ekonomiska överskottet genom bodelning vid skilsmässa eller dödsfall. Om inget annat bestämts är all egendom giftorättsgods. En bodelning görs när äktenskapet upphör genom skilsmässa eller dödsfall.


Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall. Detta eftersom särkullbarn alltid har rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång. Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. För många av oss kan det vara nödvändigt med en kortare permission, eller ledighet, vid ett dödsfall i familjen. Och lagen ger oss rätt att vara ledig av trängande familjeskäl.


Dessutom finns det flera kollektivavtal som låter oss vara hemma ett litet tag. Inom tre månader efter dödsfallet så måste bouppteckningen vara klar (dvs. förättningsmötet hållas), samt inskickad till Skatteverket inom månader. Vid skilsmässa delas giftorättsgodset lika mellan makarna.


Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg