onsdag 16 december 2015

Lån vid dödsfall

Lån vid dödsfall

Signera direkt med BankID. Har du redan lån och vill öka det? Ansök om ett lån hos Bynk idag. Få svar snabbt och välj månadskostnad själv!


Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande. Besvara några få frågor, så skapas dokumentet automatiskt. Skapa din mall med ett enkelt formulär. Om det inte finns pengar i dödsboet kan banken kräva den andre låntagaren. Men vanligtvis kan den efterlevande maken ta över lånet i sin helhet.


Om den avlidnes skulder överstiger tillgångarna finns ingen möjlighet att betala alla skulder. Lån och krediter i dödsboet. När en person avlider övergår betalningsansvaret för samtliga lån och krediter till dödsboet. Ränta och amortering betalas av dödsboet till dess krediten är löst i sin helhet. Krediter i Nordea med automatisk betalning från konto i Nordea fortsätter att betalas förutsatt att det finns pengar på kontot.


Vad händer med lån och krediter vid dödsfall ? När en kund avlider över går dennes lån och krediter till dödsboet. Vi får information om dödsfallet automatiskt från Skatteverket och skickar därefter ut ett ränte-och kapitalbesked inför bouppteckningen. Om hela lånet löses med dödsboets medel så kan dödsboet kräva den andre låntagaren på hälften. Det kallas regressrätt, men har ingen praktisk betydelse just i ert fall, där ni bara har gemensamma barn och arvsrätt efter varandra.


Finns inte pengar att lösa lånet kräver banken den andre låntagaren. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Kontakten med banken vid dödsfall Du som är anhörig eller dödsbodelägare kan behöva sköta kontakterna med den avlidnes bank. Du bör då skaffa ett dödsfallsintyg och eventuellt en fullmakt från de andra dödsbodelägarna.


Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till för att betala av skulderna kommer ingen att ärva den resterande delen av skulden. Ifall det finns ett lån till banken återbetalas detta först. Det kan till och med vara så att det finns större skulder än det finns pengar att betala dem och då kan det hända att dödsboet går i konkurs.


Vid konkurs prioriteras vissa fordringar och skulder betalas så långt pengarna räcker. I allmänhet krävs att du fyller i en hälsodeklaration. Priset (eller premien) för ett bolåneskydd är beroende av hur gammal du är och hur stort lån som ska lösas in vid ett dödsfall.


Vem ärver enligt sambolagen vid dödsfall ? En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Om två personer har ett gemensamt lån är båda solidariskt betalningsansvariga.


Dina skulder och tillgångar blir kvittade vid dödsfall. Blir det nåt kvar ärver arvingarna det. Finns det skulder kvar då som inte täcks av tillgångarna i dödsboet så blir de efterlevande inte betalningsskyldiga för dessa lån. Vid dödsfall ska den avlidnes lån lösas med tillgångarna i dödsboet. Men tänk på att fordringsägarna alltid är prioriterade för kvarlåtenskapen när någon har avlidit.


Lån vid dödsfall

Jag fick årsbesked idag från en bank och hon hade ett lån på 190. Han har inte yppat et ord om nåt lån och har inte fått några papper från dem tidigare heller. Jag har eftersänt hennes post till mig eftersom jag är enda arvinge.


Efter hand det kommer post kan du meddela berörda personer och företag om dödsfallet. Ta kontakt med försäkringsbolag. En del försäkringar behöver sägas upp, och det finns försäkringar som faller ut vid dödsfall. Vid den ena partens dödsfall , bildas ett dödsbo som består av den avlidnes tillgångar och skulder. I ett sådant fall kan lånet lösas genom att banken kräver dödsboet på hela belopet.


Den efterlevande maken kan dock komma överens med banken om att ta över lånet. När ett dödsfall sker tillkallas en läkare för att konstatera att personen är avliden. Läkaren utfärdar två intyg: ett dödsbevis som omedelbart skickas till Skatteverket och ett dödsorsaksintyg som inom fyra veckor skickas till Socialstyrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg