onsdag 30 december 2015

Kristendomen fakta

Vem som förmedlar sann fakta om kristendomen blir för varje ny utväxt allt mer omöjligt att samsas om. Korståg och kolonialism Under medeltiden växte kristendomen till den dominerande religionen i Europa. Hade kristendomen kunnat växa till en världsreligion om den inte först hade blivit statsreligion i romarriket?


Och i listan här nedanför hittar du andra avsnitt som belyser kristendomen ur olika perspektiv. Vad tilltalar dig mest inom kristendomen ?

Du måste nämna minst en grej. I introduktionstexten om kristendomen finns mer fakta och frågor. Och i menyn uppe till vänster hittar du andra avsnitt som belyser kristendomen ur olika perspektiv. Bibeln är kristendomens heliga text, och själva ordet Bibel betyder ”boksamling”, och det är just vad den är. Bibeln består av olika böcker, och det som skiljer kristendomens Bibel från judendomens är delen om Jesu liv och lära, det nya testamentet.


Norges kung Olav Tryggvesson införde kristendomen i sitt lan samt på Grönland och Orkneyöarna. På Island protesterade man, men gick så småningom med på att döpas som kristna om man fick dyrka asagudarna i smyg.

Vikingarna hade inte lätt att ta åt sig kristendomen. Den romersk-katolska tron var full av under och mirakel, änglar, djävlar och överjordiska världar. Också Paulus mission riktade sig till icke-judar, ”hedningar”. De flesta av årets högtider kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.


Kristendomens högtider Inom kristendomen finns det många högtider. Det är en av världens huvudreligioner och genom århundraden har den varit med och format vår värld till vad den är idag. För en kort tid sedan svarade hon en av dem som ringde med en hänvisning till 3:e Mosebok 18:2 att homosexualitet är en vederstyggelse som inte under några omständigheter kan accepteras.


D en grekisk-ortodoxa kyrkan utgör en del av kristendomens huvudsakliga kyrkor. Den andra är den romersk-katolska och senare har även den protestantiska vuxit fram. Då seglade många nordbor ut över haven till Englan Frankrike och andra länder. Där fick de höra om Jesus Kristus. Folk sade att han var starkare och mäktigare än alla deras gamla gudar.


En del av nordborna gick över till kristendomen , och de tog med sig den nya tron hem. Messias är inom judendomen en kommande härskare som ska medföra en lyckotid för Israels folk.

Jesus ses som Messias inom kristendomen men han accepteras inte som Messias av judarna. Förväntningarna på en kommande Messias är fortfarande stora för många av dagens judiska grupper. Hur började kristendomen ? Vad skilde den nya läran kristendomen och den judiska läran åt - och hur kunde den lära som Jesus hade växa så fort? Varför välja kristendomen ? I dette tema om kristendom kan du blandt andet læse meget mere om kristendommens historie, centrale begreber, kristne ritualer, største højtider, kristendommens. Utgångspunkten är tron på gud som den allsmäktiga skaparen, Jesus från Nasaret som guds son och frälsning till dem som tror på honom och den heliga ande som är guds skapande kraft.


Kristna högtider och ceremonier är fortfarande idag en stor del av de västerländska samhället. Som kristen ska man sträva efter att följa goda värderingar som medmänsklighet och respekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg