onsdag 9 december 2015

Konstruera prov

Konsten att göra bra prov vänder sig till alla som vill lära sig att konstruera och använda prov på ett så bra sätt som möjligt, men framförallt till blivande eller yrkesverksamma lärare och skolledare. Konstruera ett prov , med tillhörande lösningar. Materialet inlämnas till mig senast fredag v. Ni får ut provet måndag v. Lösningar inlämnas till mig och konstruktörer måndag v. Rättat prov lämnas in till mig fredag v. Det tar mellan och år att konstruera ett prov. Vi arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Att konstruera prov Konstruktionen av det nationella provet utgår vad gäller såväl utformning som bedömning från läroplanen Lgr11.


Tolkningen av kursplanen utgår från syftestexten som är uppbyggd av fyra delsyften vilka var och en sammanfattas i en förmåga som undervisningen syftar till att eleven ska utveckla. Det här vet vi från de lärarenkäter som besvaras efter varje genomfört nationellt prov. I den lärarinformation som ingår i proven i utbildning i svenska för invandrare, sfi, resonerar provkonstruktörerna om hur de har tolkat kunskapskraven i syfte att konstruera provuppgifter. Viktiga begrepp när man ska konstruera bra nationella ämnesprov, och prov överhuvudtaget, är validitet och reliabilitet. Lite förenklat kan man säga att validiteten handlar om att mäta det man avser att mäta.


Reliabiliteten handlar om att reducera slumpens inverkan på provresultatet, att proven blir rättvisa helt. Alternativt är jag för dålig på att konstruera prov. Istället för poänggränser har jag använt – och vill fortsätta att använda – proven för att se vilka kunskaper eleven har visat.


Konstruera prov

De kunskaperna bokför jag sedan i en kunskapsmatris för eleven, och utifrån den matrisen kan jag sedan säga vilket betyg eleven är på väg mot. Kunskapsmatrisen är ett digitalt hjälpmedel skapat av och för lärare på grundskole- och gymnasienivå. Det syftar till att effektivisera lärarens vardag och ge. De flesta prov ligger på våren för att eleverna ska ha fått så mycket undervisning som möjligt. Nationella provens konstruktion.


Därför kommer alla prov att se olika ut även om de till omfattning och i svårighetsgrad påminner om varandra. På uppdrag av regeringen ansvarar Skolverket för samtliga nationella prov. I gymnasieskolan genomförs nationella prov i engelska, matematik, svenska och svenska som andraspråk. Vi förstår att tiden är knapp att sätta sig in i nya system. Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis betygssättning.


Konstruera prov

När man har bestämt syftet med provet så är nästa steg att konstruera lämpliga provuppgifter. Att skapa en bra provuppgift är dock ofta en utmaning eftersom vi aldrig vet exakt hur uppgiften fungerar innan provet har getts. Det viktigaste är att uppgiften verkligen mäter det den avser att mäta.


Om man inte konstruerar bra uppgifter och om man inte har funderat igenom vad det är man vill att eleverna ska visa så finns det risk att resultaten inte ger den information som man behöver. Du får besked direkt efter provet om ditt prov är godkänt eller underkänt. Digitala prov består inte av hela färdiga prov utan man definierar vilken typ av frågor proven ska innehålla och sedan plockas frågorna ut slumpmässigt.


Konstruera prov

Vi skickar resultatet till din e-postadress. Du kan också hämta resultatet på webben, genom att logga in i tjänsten Boka prov på trafikverket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg