fredag 11 december 2015

Brahman gud

Brahma är en gud inom hinduismen som representerar världens skapare. Det var han som gav alla människor och djur offersked och ett radband. Med dessa föremål är det meningen att man ska påminnas om att be, studera de heliga skrifterna och att rena sig med vatten.


Brahma ska åtskiljas från Brahman som inom hinduismen utgör den högsta gudomen som saknar namn och kropp. Enligt religionen existerade Brahman redan före skapelsen av världen. Brahman är ett centralt begrepp inom hinduismen och indisk filosofi.

Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. Därför är alla andra gudar inget annat än aspekter, delar, av brahman som skapats för att vi människor lättare skall kunna gripa tag i tanken kring vad Brahman är. Vi tycker att Brahma verkar som en gammal gud som alltid kommer att finnas.


Han känns ändå som en ganska stor del av gudarna eftersom att det var han som skapade allt levande på jorden. Eftersom att alla barn känner igen honom så måste barnen i skolan lära sig lite om honom, eller så pratar man om honom i templena. Brahma avbildas som en gud med fyra ansikten, vilket omfattar de fyra väderstrecken. Han har även fyra armar som alla håller i alla de fyra olika vedaskrifterna.


Brahmas attribut är lotusblomman och den symboliserar att han kommer från sig själv och inte är avlad. Likt guden Ganesha har även Brahma ett riddjur, nämligen svanen.

I många myter framstår Brahma som hjälplös inför demonernas tilltagande inflytande och får söka sin tillflykt hos någon mäktigare gud. Liksom många andra gudar har Brahma fyra händer, som ett tecken på övernaturlighet. Desto mer älskad och dyrkad är guden Vishnu.


För många miljoner hinduer är han den främsta guden. Han håller i en lotus, en snäcka, en diskus och en klubba. Vishnu är den som upprätthåller skapelsen. Hans riddjur är örnen Garuda. Brahman is all that is eternal, unchanging and that which truly exists.


This view is stated in this school in many different forms, such as Ekam sat (Truth is one), and all is Brahman. The universe does not simply come from Brahman , it is Brahman. Aryaman gästfrihetens gud.


Asuras en grupp av gudar från tidig indisk mytologi, fick i senare tider demonstatus. Avatar betyder nedstigande på sanskrit och med detta menas att en gud uppenbarar sig i en lägre form, till exempel människa eller djur. Det är vanligt för en indisk gud att förknippas med flera avatarer.


Yoga är den kroppsliga och själsliga disciplin man underkastar sig då man vill uppnå förening med Brahman. Olika kroppsställningar och andningstekniker är hjälpmedel för att uppnå föreningen. Meditation, från latinets “tänka på“, är en annan mycket gammal metod att få kontakt med Gud. Istället för att göra en ny trå så lägger jag in en till fråga: Vilka är de olika vägarna, för att uppnå Moksha ?

Skapandet blir en skapargu Brahman. Bevarandet blir en gud som bevarar, Vishnu. Förstörelsen blir en gud som förstör, Siva.


Den mest omtyckte, Vishnu, anses ha reinkarnerats bland människor vid ett flertal tillfällen, en reinkarnation som på sanskrit kallas för avatar, vilket betyder nedstigande. Detta ger en bild av hur Gud menas. Alla gudar är egentligen inget annat än Brahman i olika former som var och en beskriver en särskild del, en aspekt, av Brahman. Allt levande innehåller en del av Brahman inom sig.


Shiva: Shiva är som gud mycket allvarlig och sträng, han är fruktbarhetens, dödens asketens och förintelsens gud. Shiva är lärdomens gud och på grund av det faktum att han är asketens gud framställs han halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband av sammanflätade ormar. Generellt kan man dock säga att gudssynen är panteistisk, vilket innebär att gud genomsyrar allt. Brahman , världssjälen, finns precis överallt: i minsta lilla sandkorn, sten, trä djur och människa.


Brahman (Sanskrit: ब्रह्मन्, brahman ) is a metaphysical concept of Hinduism referring to the ultimate reality. According to Doniger, the Brahman in the Hindu thought is the uncreate eternal, infinite, transcendent, the cause, the foundation, the source and the goal of all existence.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg