tisdag 15 december 2015

Havamal citat

Ordspråk av Hávamál och citat av Hávamál ! Citat för att det är kul. Jag kom nyligen över ett citat ur Havamal skriften som jag har försökt hitta på Svenska, tyvärr så har jag inte lyckats. Därav vänder jag mig nu till expertpanelen med hopp om hjälp! No lamb for the lazy wolf. Svenska Akademien avser nu att stämma Nordfront, den nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsens nätpublikation för nyheter och opinionsbildning.


Havamal citat

Anledningen är att citat från klassiska svenska författare som Esaias Tegnér, Verner von Heidenstam och Viktor Rydberg och ur det fornnordiska diktverket Hávamál publicerats där. Förvånas samtidigt över hur mycket i den som jag är obekant med. Man kan tycka, att en litteraturintresserad nordbo, borde kommit i kontakt med texter som dessa även i andra sammanhang än i själva källtexten, men vi verkar inte förvalta det arv som den fornnordiska diktningen är.


Hávamál or Sayings of the High One is part of the Elder Edda also known as Poetic Edda. The high one is Odin, and thus all the sayings of this Eddaic poem are attributed to the Allfather. In the original Old Norse the verses are composed in the meter called Ljóðaháttr, which in the Viking Age was associated with wisdom poetry. Alla dörrar, innan in man går, skarpt skådas skola, skarpt granskas skola, ty ovisst är att veta, var ovänner sitta borta på salens bänkar. Tolkningen av detta ställe är omtvistad.


Enligt den mening, som översättaren här slutit sig till, syftar den på en från flera forntida folk känd se att. Det sägs många kloka saker på skämt, men det är. I dag är det knappast så.


Det är nästan år sedan den förra översättningen, av Björn Collinder, kom ut. Gåva kräver att gengåva gives” står det i Hávamál , och det är så förhållandet till makterna ser ut. Du ger gudomen din tid och kraft, så länge du får något tillbaka, men ödmjuka dig och leva på knä som en kristen hund eller en Mohammedan, behöver du inte alls. Dikten ingår i Hávamál (Den höges sång, det vill säga Odens sång) som i sin tur ingår i Eddan, som också kallas Den poetiska Eddan eller Den äldre Eddan för att inte förväxlas med Snorre Sturlassons Edda, som är skriven senare och på prosa med enstaka poetiska inslag. Viktigast bland dikterna är nog Völuspa och Havamal där Völuspa med sin högst igenkännliga spådom om jordens undergång har störst effekt.


Dvärgarna skapades en gång av ”Bringes blod och blåa ben”. Detta är den poetiska eddan, även kallad Edda Saemundar, och innehåller sånger skrivna efter fornnordiska versmått. Detta verk ska inte förväxlas med Snorre. Utmärkande för diktningen i den poetiska eddan är allitteration (stavrim), kenningar och omkväden. Många av dikterna är författade på versmåttet.


Havamal och sedan svara på detta: Vad är typiskt för detta verk? DessutoVad säger texten om det samhälle den skrevs i? Den nu vilande podden Radio Regeringen avslutade varje avsnitt med att läsa ett ordspråk från Havamal. Ett inslag som uppskattades. Efter att det förrådet uttömts fortsatte man med citat från Bondepraktikan som också tillhör Folkets kultur. Vi fick också se hur vikingarnas ideal kom till uttryck.


Havamal är ”den höges tal” – vilket betyder att det är en mäktig person som säger det som står i dikten. I Havamal är den nordiska guden Oden som talar och som förmedlar dessa levnadsvett. Havamal ger dig bland annat råd var du ska göra om du kommer till ett främmande hus, om du behålla en vänskap, om du vill ha flitigt. Gáttir allar, áðr gangi fram, um skoðask skyli, um skyggnast skyli, því at óvíst er at vita, hvar óvinir sitja á fleti fyrir.


Gestr er inn kominn, hvar skal sitja sjá? Mjök er bráðr, sá er á bröndum skal síns of freista frama. Ordsprog av Ældre Edda og citater av Ældre Edda!


Havamal citat

Fæ skal dø frænder dø, dø skal også du. Eet jeg ve som aldrig dør: Dommen over hver død.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg