På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas.
Man kan även skriva avtal om att viss egendom inte ska ingå i en eventuell bodelning.
Bodelning vid dödsfall. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning , eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen.
Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Det som återstår av samboegendomen efter avdrag har gjorts för skulder ska värdet delas lika § sambolagen, sambolagen. För att bodelning ska ske krävs det att någon av samborna begär bodelning och att begäran görs inom ett år § stycket sambolagen.
En bouppteckning skall göras på samma sätt som vid en bodelning som görs med anledning av äktenskapsskillnad. När man gör en bouppteckning med anledning av dödsfall utgår man ifrån de värden som gällde den dagen personen avled för sin beräkning av vad som skall fördelas. Din fråga handlar om hur bodelning mellan makar vid dödsfall ser ut.
Vid dödsfall kan en bodelning ske på två olika sätt. Jag kommer börja med att redogöra för huvudregeln och sedan lite kort redogöra för undantagsregeln. När en make dör görs en bodelning där makarnas tillgångar fördelas.
Sambolagen vid dödsfall – När ett samboförhållande upphör på grund av dödsfall kan det uppstå många problem. Om en sambo dör är det endast den efterlevande sambon som har rätt att ansöka om bodelning. Den efterlevande kan bo kvar i den gemensamma bostaden om den vill efter den andras död.
För att kunna genomföra den här typen av bodelning krävs det att båda makarna är överens om att bodelningen skall genomföras och även om hur den gemensamma egendomen skall fördelas mellan respektive part. En sådan bodelning kallas även för äktenskapsbodelning och är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makar. När det är dags att göra bodelning är det olika regler som gäller beroende på om ni varit gifta eller sambor. En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall.
Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Gratis juridisk information om bodelning mellan makar vid dödsfall. Sker bodelningen med anledning av att en av makarna avlidit sker bodelningen mellan den efterlevande maken och den avlidne makens dödsbo.
Observera att kap § äktenskapsbalken innehåller en bestämmelse som innebär att vid dödsfall kan den efterlevande maken begära att någon bodelning inte ska göras. I samband med ett dödsfall ska dödsboets tillgångar och skulder antecknas i en bouppteckning. Om den avlidna maken var gift ska även den efterlevande makens tillgångar och skulder antecknas i bouppteckningen. Syftet med en bodelning är att dela upp egendom som finns inom ramen för ett samboförhållande eller äktenskap. Råder giftorättsgemenskap mellan makarna kallas deras egendom för giftorättsgods.
Om giftorätts-gemenskapen är utesluten kallas egendomen för enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte är.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.