måndag 17 augusti 2015

Ansöka om gemensam vårdnad

Blanketten ska du använda när du vill anmäla gemensam vårdnad. Har du inte egen skrivare kan du beställa blanketten via beställningstjänsten. Ansök om vårdnad , boende eller umgänge. Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man har rätt att fatta alla beslut rörande barnet, till exempel var det ska bo och var det ska gå i skola, frågor om sjuk- och hälsovård mm.


Det vanligaste är att föräldrar har gemensam vårdnad , vilket betyder att de måste fatta gemensamma beslut. För att han ska få gemensam vårdnad om barnet så måste mamman gå med på att de har det, eller så får han ta det till tingsrätten. Umgänge har han rätt till oavsett om mamman har ensam vårdnad eller om de har gemensam. Vårdnad och umgänge är dock inte samma sak. Avtal, dom och adoption.


Internationella förhållanden. Gemensamma bestämmelser vid granskning av. Vid sådana situationer kan det vara aktuellt att upplösa den gemensamma vårdnaden och istället tilldela ensam vårdnad till den andra föräldern och föräldrarna är då i en vårdnadstvist.


Ansöka om gemensam vårdnad vid fastställande av faderskap. Vi har många års erfarenhet av att hjälpa föräldrar som har hamnat i en situation som de inte kan lösa på egen hand. Ni är överens om att skilja er. Oavsett om det rör sig om att ansöka om ensam vårdnad , planera för gemensam vårdnad eller om du har hamnat i en vårdnadstvist hjälper vi dig så att ditt barns rättigheter respekteras.


Om ni har gemensamma barn under år behöver ni även vara överens om vårdnaden och barnens boende eller umgänge för att kunna ansöka gemensamt via e-tjänsten. E-tjänsten kräver att ni båda har e-legitimation. Frågor som var barnen ska bo, vem som ska ta beslut om barnens vardag och hur umgänget ska se ut ger ofta upphov till frågor och konflikter. Domstolen får inte besluta om gemensam vårdnad , om båda föräldrarna motsätter det (kap. § FB). Om enbart en förälder motsätter sig gemensam vårdnad kan domstolen besluta om gemensam vårdnad men det måste finnas en realistisk möjlighet att föräldrarna kommer kunna samarbeta kring frågor som rör barnet inom en rimlig tid.


Om du och den andra föräldern är överens så kan ni anmäla tillsammans på en blankett som ni båda ska skriva under. Barnbidrag och eventuellt flerbarnstillägg - Föräldrars gemensamma anmälan om mottagare pdf öppnas i nytt fönster. Om någon av föräldrarna yrkar att tingsrätten ska döma på så sätt att den gemensamma vårdnaden ska bestå kan tingsrätten döma till gemensam vårdnad mot den andras vilja. Huvudregeln är att föräldrar ska ha gemensam vårdnad.


Endast i undantagsfall ska en förälder kunna tilldömas ensam vårdnad. För sambos eller särbos krävs det att man gör en anmälan till Socialnämnden för gemensam vårdnad : ett rutinärende som ofta handläggs snabbt och smidigt. Ensam vårdnad blir det automatiskt om mamman är ogift när barnet föds.


Det går även att ansöka om ensam vårdnad om en eller två av föräldrarna anser att. Om hot eller våld förekommit mellan föräldrarna finns även skäl för att ändra gemensam vårdnad till ensam vårdnad. Vi på Advokatfirman INTER hjälper dig att ansöka om interimistiska beslut för att skyndsamt få en lösning. Om föräldrarna inte är gifta med varandra är modern ensam vårdnadshavare.


Om barnets föräldrar skiljer sig har de fortfarande gemensam vårdnad om inte annat beslutats av tingsrätten. Föräldrarna kan få gemensam vårdnad genom beslut i tingsrätten, registrering hos Skatteverket eller ett avtal som socialnämnden godkänt. Om någon av föräldrarna vill få ändring i vårdnaden ska rätten besluta att vårdnaden ska vara gemensam eller att en förälder ska få ensam vårdnad , detta framgår av kap. Om man har gemensam vårdnad om sitt barn och inte tycker att det fungerar har man alltså en möjlighet att ansöka om ensam vårdnad.


En advokat kan råda dig om hur du på laglig väg kan skydda ditt barn. Ofta försöker man hitta en lösning där båda vårdnadshavarna har fortsatt gemensam vårdnad , men om det inte går, måste frågan om vem av föräldrarna som ska ha vårdnaden avgöras i domstol. Har av olika skäl sedan 2år sen varit pappan till mina pojkar som har haft ensam vårdnad av dom. Jag anser nu att jag vill vara mer delaktig och vill ansöka om gemensam vårdnad igen.


Har fått papprena från fam rätten,men där står att man måste ha personbevis på båda barnen att bifoga med. Var den bortgångna föräldern ensam vårdnadshavare måste den andra föräldern ansöka hos tingsrätten om att få vårdnaden om barnet. Om en av föräldrarna dör blir den andre automatiskt ensam vårdnadshavare om föräldrarna tidigare haft gemensam vårdnad.


Tingsrätten beviljar ansökan om det inte strider mot barnets bästa. Om den bortgångne föräldern var ensam vårdnadshavare måste den andra föräldern ansöka hos tingsrätten om att få vårdnaden om barnet. Väljer föräldrarna de att skriva ett avtal om ensam vårdnad måste detta godkännas av socialnämnden för att vara gällande.


När socialnämnden granskar föräldrarnas avtal om enskild vårdnad är det barnets bästa som är avgörande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg