torsdag 27 augusti 2015

Brahman hinduismen

Kommer man till brahman så har man vunnit atmans sanna värde. Då kan han se och höra allt som händer på jorden. Med dessa föremål är det meningen att man ska påminnas om att be, studera de heliga skrifterna och att rena sig med vatten. Orden betyder att vad du än ser på, så är det i botten av sitt väsen du själv. Din nästa (ja, allt levande) är du själv i annan form.


Generellt kan man dock säga att gudssynen är panteistisk, vilket innebär att gud genomsyrar allt.

En hindu är en indier. Ordet kommer från floden Indus. Hinduismen HINDU - INDIER. Indien en högt stående kultur. Man brukar kalla den Indus-kulturen.


En annan likhet mellan hinduismen och buddhismen är att det ständiga förloppet av återfödelse (samsara) betraktas som något plågsamt som man bör befria sig från. I modern tid har tanken på reinkarnation även fått spridning i västvärlden i samband med intresset för nyreligiösa rörelser och New Age. Barnen känner ändå igen honom på de färggranna planscher och gudabilderna.


Kvinnan var blyg och gömde sig för honom hela tiden.

Sajten drivs och utvecklas av Henric Carlsson som. Den har alltid funnits och kommer alltid att finnas kvar. Istället för att göra en ny trå så lägger jag in en till fråga: Vilka är de olika vägarna, för att uppnå Moksha ? För att använda tjänsten Tigtag måste du vara inloggad med ett personligt konto. Brahma har fyra huvuden istället. Atman vill förenas med det gudomliga.


Inom den filosofiska hinduismen som utvecklades i Upanisaderna kallas det gudomliga för brahman (inte prästen eller guden). Jag brukar jämföra med hur kraften (the force) beskrivs i Star Wars. Världen har sin grund i och utgår från Gud.


Den första är Kunskapens Väg (Gyana marga), vilket är mestadels präster som ägnar sig åt. Den andra är Handlingens Väg (karma marga). Vissa tror att alla gudar egentligen är en och samma gud. Istället har hinduismen växt fram genom att många små religioner och kulturer förenats samman till en gemensam lära. Riktningarna inom hinduismen har i alla fall gemensamt allt om brahman som är allt och läran om själens återfödelse som kallas samsara.


De har också gemensamt att de tror på karma. Samtidigt menar hinduismen att ”Allt är Gud”. Människans innersta längtan är att bli ett med Gu världssjälen.


BRAHMA är skaparen och herre över alla varelser.

Det kallas för en avatar. Han avbildas ofta med fyra ansikten för att symbolisera de fyra väderstrecken. Gemensamt för de flesta riktningar inom hinduismen är likväl föreställningen om en allomfattande princip eller väsen kallad brahman och läran om själens återfödelse (samsara) i nya gestalter beroende av individens gärningar i livet, kallat karma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg