fredag 14 augusti 2015

Behandling borderline personlighetsstörning

Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv. Det finns behandlingar som kan hjälpa dig med EIPS. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS. Terapin går ut på att hjälpa patienten att hitta en balans mellan sitt inre och den yttre omgivningen. Personer med borderline personlighetsstörning lever ett liv fyllt av kaos och smärta som även drabbar de anhöriga.


Detta framgår tydligt av bokens intervjuer med såväl manliga och kvinnliga patienter som med anhöriga och vårdpersonal, liksom av patienters dikter och teckningar som återfinns i boken.

Ungefär 5- av normalbefolkningen har borderline , vilket gör personlighetsstörningen till en av våra vanligaste. Man försöker också minska akuta symtom som uppstår, till exempel psykoser. Vidare erbjuder man stöd för att reda ut kriser i förhållandet till de närmaste. Behandlingen bygger på olika typer av psykoterapier.


Inga läkemedel har indikationen personlighetsstörning. Trots den höga förekomsten av borderline personlighetsstörning i den generella populationen blir diagnosen inte sällan förbised vilket kan leda till inadekvat behandling. Dialektisk beteendeterapi är en form av kognitiv beteendeterapi som syftar till att minska självskadande beteende hos personer med emotionellt instabil personlighetsstörning (tidigare borderline personlighetsstörning ). En central tanke vid borderline “det känns i stunden som att jag hellre dör än blir lämnad” Läs mer om borderline i mina tidigare texter.


Människor med borderline har nästan alltid en skräck snarare än rädsla när det handlar om relationer och att de kan bli lämnade.

Skickas inom 2-vardagar. Boken har st läsarrecensioner. Deras höga känslighet och känslomässiga överbelastning får dem att röra sig mellan extremer.


De som bär på diagnosen borderline , eller instabil personlighetsstörning som den också kallas, lider ordentligt. Det centrala i tillståndet är en svårighet när det gäller att “reglera känslor”, alltså att kunna använda effektiva strategier för att hantera känslor som väller upp. I stället sveps man med i känslostormarna.


Det är idag ganska omtvistat ifall man kan behandla en personlighetsstörning genom terapi, men ofta är det snarare en kostnadsfråga än en teoretisk fråga. Bör behandlas inom psykiatrin. Det kan vara skrämmande att få veta att man har en personlighetsstörning , men om det visar sig att du har borderline finns det hjälp att få. Med psykologisk behandling kan du få hjälp att hitta verktyg för att hantera tillvaron.


En individ med borderline , emotionellt instabil personlighetsstörning som det även kallas, kännetecknas av impulsivitet, emotionell instabilitet och svårigheter att bedöma både sig själv och andra. De lider ofta av oro, ångest och depression. Vad kan vara orsak till att personer med borderline ibland förnekar hur stora problem de har? Borderline , emotionellt instabil personlighetsstörning. Läs mina tidigare texter om borderline.


För äldre tonåringar kan Structured Clinical Interview for DSM-IV Personality Disorders (SCID II) (11), som finns översatt till svenska för vuxna, vara kliniskt användbart. Typiska situationer i en relation där ena personen har borderline personlighetsstörning. Vi börjar med ett av de vanligaste problemen.


Det är lätt hänt att såra en partner med borderline personlighetsstörning.

Detta får personen att må sämre och uppmuntrar symptomen att fortsätta. Personen ifråga kan vara oflexibel, vilket leder till svårigheter att anpassa sig samt beteenden som skiljer sig från sociala normer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg