tisdag 18 augusti 2015

Bodelning under pågående äktenskap

Bodelning under pågående äktenskap

Ladda ner ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal nu direkt. Ansökan Om Äktenskapsskillnad! Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte.


Vi kan all familje- och affärsjuridik! Våra ledord är effektivitet, professionalitet och högklassig service. Bodela under äktenskapet.


Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen. Gör så här för att anmäla bodelningen : Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill bodela under äktenskapet. Det finns ingen särskild blankett för det. Om två makar vill överlåta egendom eller del av egendom till den andra maken, såsom en del av ett hus kan överlåtelsen ske genom bodelning under pågående äktenskap eller genom gåva.


Generellt sett är förfarandet enklare om det görs genom upprättandet av ett gåvobrev. För att kunna göra en bodelning under äktenskap så krävs det att makarna är överens om att en bodelning skall göras samt hur egendomen skall fördelas dem emellan. Antingen registrerar du en gåva eller så anmäler du en bodelning. Eftersom du nämner bodelning så utgår vi ifrån att det är detta du är intresserad av att göra. Enligt kap § st Äktenskapsbalken kan en bodelning äga rum under pågående äktenskap.


Under ett äktenskap kan makarna, av något skäl, vilja dela upp sina tillgångar och få klarlagt i vem av makarna som äger vad. Det vanligaste är att man gör en bodelning för att man skall separera och därför behöver dela upp sina tillhörigheter, men man kan också göra en bodelning medan man fortfarande är lyckligt gift. I det senare fallet kallas det för bodelning under pågående äktenskap. Från bodelningen under bestående äktenskap fram till bodelningen vid den eventuella skilsmässan, har den dyra tavlan ökat i värde till 400k, medan all annan egendom är värd densamma.


När nu en riktig bodelning ska förrättas läggs egendomens värde ihop och delas på två, dvs. En bodelning kan även göras under bestående äktenskap. Vill två makar förändra äganderätten av sina tillgångar under äktenskapet kan detta alltså göras genom en bodelning. Det går bra att bodela utan att skilja sig. Det är till exempel vanligt att makar inte äger sin bostad eller sitt fritidshus till lika delar och vill ändra så de står lika på allt.


Detta går att åstadkomma med hjälp av ett bodelningsavtal under pågående äktenskap. Om båda makarna är överens är det möjligt att göra en bodelning under pågående äktenskap , utan att talan om äktenskapsskillnad har väckts, se kap. Anmälan om bodelning under pågående äktenskap skickas till tingsrätten och ska registreras hos Skatteverket. Görs en bodelning under pågående äktenskap kommer egendomen fortfarande ingå i en framtida bodelning. Förutom om makarna bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken, då behövs ingen bodelning.


Bodelning under pågående äktenskap

Under ett pågående äktenskap kan makar göra bodelning genom en skriftlig anmälan till Skatteverket om de vill. Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Makarna har äganderätt till sin egendom och svarar för sina skulder i ett äktenskap.


Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg