onsdag 9 oktober 2019

Sällskap till äldre

Sveriges allra äldsta. Vi har utvecklat en effektfull metod som tar äldre ur ensamheten genom att skapa tillgängliga sociala plattformar där våra äldsta både kan träffa jämnåriga i samma situation och umgås över generationsgränserna. Någon som vet- sällskap till ensamma äldre ? Vet inte om det här är rätt snack men provar iaf.


Du som är äldre och har svårt att klara av din vardag kan ha rätt att få hjälp av kommunen.

En del av det stöd du kan få, till exempel hemtjänst eller dagverksamhet, kallas för bistånd. Rätten att få sådant bistånd styrs av socialtjänstlagen. Fika, lyssna på musik, gå till träningsrum och ev.


Känner du för att som volontär vara sällskap och stöd till äldre och personer med funktionsnedsättning som skulle uppskatta ett besök? Känner du att du vill hjälpa oss att uppfylla vår värdegrund: vill vi bidra till ökad trygghet i människors vardag genom respekt, engagemang och medmänsklighet baserat på värdeorden. Dagverksamhet är ofta inriktat på äldre med demenssjukdom.


På dagverksamheten kan man till exempel laga mat tillsammans, spela spel, göra utflykter eller få sällskap på en promenad.

Det är också ett bra sätt att ge avlastning och stöd till anhöriga. Många äldre drar sig för att kontakta släkt och vänner i. För många blir promenaden inte av utan sällskap , man är kanske rädd för att gå ut ensam, säger Laiho. Med en av sina kunder besöker hon gravgården.


Jag fungerar både som ledstång och psykiskt stöd. Ett komplement i vardagen. Många ensamma äldre skäms över sin situation och vill inte vara till belastning eller väcka. De brukar tycka att det är jätteskönt med sällskap och att få god mat.


Jag är noga med att köpa ekologiskt och att se till att de får mycket näring i sig. Jag tror det är viktigt att få hemlagad god mat. Och att få prata en stun säger hon och rör om i grytorna. Norrköpings kommunala träffpunkter vill bjuda in och ge äldre möjlighet till en aktiv fritid och sällskap. I samarbete med föreningar, organisationer och grannar runt omkring arrangeras aktiviteter av vitt skilda slag.


På alla träffpunkter finns något för huvu kropp och själ. I ålderdomshemmet Sin-tomi i Tokyo hittar man robotar som håller äldre personer sällskap och underhåller dem.

Tanken att man bara kan behöva mänskligt sällskap , eller från riktiga djur, verkar inte vara lika vanligt som i väst. Att hjälpa äldre förbättra kvaliteten på deras sociala livsvillkor leder till förbättrad kognitiv funktion, minskad risk för depression och en ökad livskvalitet. Care of Time erbjuder sällskap och aktivitet för dig som är äldre samt avlastning och trygghet för dig som är anhörig.


Vissa av de äldre har önskemål om att få komma ut på en promena andra att få sällskap till en läkarundersökning eller bara att få någon att fika med. Nu är det klart att satsningen med måltidsvänner införs. En gång i veckan ska de äldre personer med matdistrubution som vill få besök av en frivillig som gör dem sällskap till måltiden. Målet är att öka matglädjen och minska undernäringen.


Träffpunkter och verksamhet för äldre. I Göteborg finns olika möjligheter till rörelse och umgänge för dig som äldre. Här hittar du mötesplatser, lägerverksamhet och aktiviteter som stimulerar både hjärta och hjärna. Barbro hjälper ensamma äldre : ”Min tur att ge tillbaka” Med den nya guldkantstjänsten hoppas man i Sölvesborg kunna råda bot på ensamheten bland kommunens äldre. Fem frivilliga kvinnor turas om att svara i telefon och boka in möten med äldre som vill ha sällskap.


De som deltar som resurspersoner är arbetssökande som är i jobbgaranti eller i någon sysselsättningsfas. För att svara på en annons, logga in och gå till medlemmens medlemsinfo (klicka på namnet) och se kontaktuppgifter där. Som inloggad kan du också söka bland alla kontaktannonser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg