torsdag 17 oktober 2019

Romantiken författare

Till skillnad från upplysningen, som betonade förnuftet, hävdade romantikerna att det var känslan som var kärnan i tillvaron. Läs text om romantiken (du får texten av din lärare). Romantiken vände sig även mot klassicismens regler.


Textmaterialet handlar om romantiken , dess relation till upplysningen och om författarna : Goethe, Shelley, Poe och Stagnelius. Vad är typiskt för romantiken som litterär och historisk epok?

Vad skrev romantikens författare ? Men det är när en rad tyska författare , däribland Johann Gottlieb Fichte, Friedrich von Schelling, Ludwig Tieck, Friedrich Schlegel, August Wilhelm Schlegel och Novalis, vid seklets slut blev aktiva i Jena man kan tala om en skolbildning. Johann Wolfgang von Goethes, “Den unge Werthers lidande”. När boken publicerades blev läsarna helt besatta av den och litteraturen utvecklades och blev en stor del av romantiken.


Vissa av dessa kända författare är Victor Hugo,. Individen blev istället ett ämne. Konsten och litteraturen under romantiken skildrar ofta en inre brist eller splittring.

Strävan var under romantiken att med poesi, sång, religion, naturupplevelser kunna göra världen hel igen. Denna själ härstammade från Gud. Dessa saker var så självklara så att ens diskutera saken vore slöseri med dyrbar tid.


Den visar sig i olika grenar. Den stridbaraste truppen är fosforisterna, den så kallade Nya skolan, vilka öppet uppträdde som den akademiska riktningens och dess efterföljares motståndare. Mary Shelley bemöttes med respekt som författare under sin egen livsti även om kritiker ofta missade hennes texters politiska undertoner. Efter sin död blev hon dock främst ihågkommen som Percy Shelleys hustru, och för ett enda verk – Frankenstein.


Thomas Thorild lade fram radikalt nya åsikter om poesi och litteraturkritik i polemik mot Kellgrens traditionella, klassicistiska syn och var jämte Bengt Lidner och Franz Michael Franzén en föregångare för romantiken. Den av tidens författare som överlevt bäst till idag är dock Carl Michael Bellman, vars parodierande blandningar av. För såväl lyriken som berättandet innebar romantikens skrivsätt en enorm frigörelse genom sitt fria språk, sina djärva sinnebilder, sina oförutsägbara handlingar – det sistnämnda i en sådan gra att romantiken kan sägas ha ställt växlarna för senare tiders deckarlitteratur.


Det var bland annat en reaktion mot upplysningens fokus på förnuftet och romantikerna ville i stället betona känslan. Inom lyriken blev också naturen upphöjd och betraktad som en själens spegel. Stämningen runt om i Europa var spänt, det var flera reformer och revolutioner.


Det fanns inte mycket plats för henne som aktivt skrivande subjekt i den visionen. Många av dem skrev texter som kritiserade adeln och kyrkan och som beskrev orättvisorna i världen.

Det viktiga för romantikens författare var inte att förändra samhället. Ny roman av författaren till Femtio nyanser av honom! James, succéförfattaren till bästsäljande Femtio nyanser-trilogin, kommer nu med en ny roman, med nya huvudpersoner, men självklart med riktigt mycket romance. Huvudpersonerna är Maxim Tr.


För genrernas del var romantiken eposets verkliga storhetstid under modern tid. Författarna väljer mer samtida ämnen och använder ett mer realistiskt språk. Det är ingen skarp övergång. När Goethe var i 24års åldern började han bli en framgångsrik författare och skrev om romantik. Romanen fick ett enormt inflytande inte bara på berättelsen i sig utan framförallt på synen mellan män och kvinnors kärlek.


Den brittiska romantiken utvecklades mot bakgrund av franska revolutionen, Napoleonkrigen och den följande oron i samhället. Flertalet poeter var socialt och politiskt medvetna. Den del av romantiken som var mest uppskattad i England var lyriken. Litteraturen ändrades mycket under romantiken.


Man ville inte längre höra upplysningsmännens prat om så här är det utan istället ville man ha mystik, känslor och fantasi. Många av realismens författare ville kritisera den nya borgarklassen som blivit ett slags adel-wannabies med tjusiga fester och dubbelmoral. Under realismen började författare att kunna leva av sitt skrivande på ett helt nytt sätt än tidigare.


Detta tack vare att tidningsbranschen har kommit igång på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg