torsdag 17 oktober 2019

Tvt operation efter

Vattenkastningen kan bli annorlunda efter operationen. Man får räkna med att det tar längre tid att kissa och urinstrålen blir ofta svagare. Därför kan urinläckage vid trängning finnas kvar även efter ingreppet.


Det ligger då som ett U och ger stöd (ej lyft). Ansträngningsinkontinens innebär att individen ofrivilligt läcker urin under aktiviteter som lägger belastar urinblåsan, så som att nysa, hosta, skratta eller hoppa.

Ja, där finns det stora skillnader i rekommendationer. Förkortningen tvt står förresten för Tensionsfri Vaginal Tape. De rekommendationer StGöran i Stockholm ger är: “. Det går bra att duscha och tvätta sig som vanligt men undvik att bada och att ha samlag en vecka efter operationen. Använd binda, inte tampong. I stället för att föra upp bandets ändar bakom blygdbenet som vid klassisk TVT , för man dem åt sidan, mot ljumsken.


Varje dag kniptränar jag och det är en naturlig del av min vardag att göra.

Det som är kvarstående efter min op är två små ärr i ljumskarna, vilka till en början kändes av i huden, men nu så syns det bara som små streck på huden. TVT -O eller TOT operationerna. TVT ) med lyckat resultat och slapp läckage. Men däremot vaknar jag på nätterna, kanske bara 1-timmar efter insomnandet och behöver kissa. På vägen till toa börjar det rinna utefter benen och jag kan omöjligt hålla emot.


Jag ska göra en op snart men är lite orolig för hur det blir efteråt. Jag vill helst slippa sjukskrivning då jag har eget företag. Klarar man av att jobba dagen efter ? Det kan göra lite ont två till tre dagar efter ingreppet. Efter operationen kan du åka hem. Om du får ont kan du äta receptfria värktabletter.


I början när du kissar är det vanligt att det känns annorlunda och går lite trögare. Trådarna från stygnen lossnar av sig själv efter tre till fyra veckor. Före operationen brukar du även få lugnande och smärtstillande läkemedel som gör att det du får mindre ont efter operationen.


Läkaren frågar också om du brukar ha ont och regelbundet använder läkemedel mot smärta. Du kan då behöva få en större dos för att få en bra smärtlindring efter operationen.

För dagar sedan gjorde jag en TVT operation i Stockholm och igår började jag under dagen blöda en hel del vilket jag inte hade gjort innan. Jag är fyller om några månader och har två barn som är och år. Det motsvarar ungefär hälften av alla operationer som gjordes i Sverige under perioden. Ungefär procent av kvinnorna som genomgick TVT var helt botade kort tid efter ingreppet.


Fem år senare uppger procent att de är nöjda och upplevde sig helt symptomfria. Det är glädjande resultat, konstaterar Maud. TVT lanserades för tio år sedan och har sedan dess kommit att bli den dominerande metoden på området. Men läckagen försvann och efter en månad hade även värken klingat av.


Dagen därpå var den borta. Var det så här enkelt att bli av med mina enorma besvär? Operationen tog bara ungefär fem minuter och Mia kunde åka hem senare samma dag. Och det enda jag kände var lite stramhet, som träningsvärk, i några dagar efteråt.


Jag tog det lugnt någon dag och sedan började jag jobba och leva igen, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg