fredag 29 mars 2019

Psykisk ohälsa orsaker

Vanliga orsaker till psykisk ohälsa – detta ska du ha koll på! Orsaker till psykisk ohälsa. Det finns många orsaker till att man drabbas av psykiska problem.


Människor är olika sårbara för påfrestningar och även ärftliga faktorer spelar in. Kriser av olika slag, separation, ekonomisk stress och kroppslig sjukdom kan leda till psykiska besvär. De senaste tio åren har psykisk ohälsa bland unga ökat, enligt en ny studie.

Däremot har det inte ökat bland personer över år. Forskarna tror att det är en ökad användning av mobiler och sociala medier samt mindre sömn som påverkar måendet hos unga. Tre forskare skriver på DN Debatt om den psykiska ohälsan bland barn och unga och kritiserar en nyligen publicerad rapport från Socialstyrelsen. Det är bra att frågan om psykisk ohälsa debatteras, det behövs.


Inte minst frågan om orsaker till densamma. Psykisk ohälsa i form av stress och utbrändhet är ett växande problem i dagens arbetsliv. I USA använder man akronymen PAID för att förklara vad det handlar om. PAID står för Pressure, Always on, Information overload och Distractions.


Vi människor är olika känsliga och påverkas därför olika av påfrestningar.

Att inte kunna styra sitt liv, att inte ha ett fungerande socialt nätverk och att inte hitta en balans mellan privatliv och arbetsliv kan påverka den psykiska hälsan negativt. De allra flesta som får besvär med psykisk ohälsa återhämtar sig med tiden. Det är aldrig för sent att återhämta sig, även om du har haft besvär under en längre tid. Psykiska sjukdomar är ofta svåra att diagnostisera då uppfattningen kan skilja sig från person till person. Vad som är psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom brukar därför delas in i vilken grad det stör vardagslivet och hämmar en från att ha ett normalt liv.


Vad är psykisk ohälsa i det avseendet? Depression, stress och utmattning är vanligt förekommande bland svenska sjömän. Nu kommer en ny och större studie i ämnet.


Vi påverkas olika mycket av påfrestningar, och det är till viss del ärftligt. Vården och omsorgen om äldre personer med psykisk ohälsa. Hemtjänstpersonalen som arbetar med äldre personer med psykisk ohälsa behöver tid till att bygga upp ett förtroende så att den äldre personen ska känna. Studien visar också att psykisk ohälsa var den vanligaste orsaken till sjukskrivning.


Samtidigt visar en undersökning som gjorts på uppdrag av Unionen att många unga stressar så mycket att de riskerar att skada sin hälsa. Depression är den vanligaste orsaken till psykisk ohälsa bland äldre personer. Enligt hjärnforskaren Sissela Nutley är det ett av vår tids stora samhällsproblem och sociala medier tros vara en bakomliggande faktor. Socialstyrelsen rapporterade nyligen att psykisk ohälsa hos barn i åldrarna till år har ökat med över 1procent på 10.


Slutsatserna som dessa resultat utröna är att samhällets strukturer och skolans utformning samt individualiseringen i samhället är orsaker till den psykiska ohälsan bland unga och de skillnader som finns inom gruppen unga. Vad tror du är orsaken till psykisk ohälsa ? Det går bra att inboxa mig, om man inte vill svara direkt i forumet.

Du kommer vara anonym i själva skoluppgiften). Det är mycket psykologi i det hela, barndom och kaotiska miljöer kan också vara orsaker. Myndigheten pekar ut brister i skolan och en förändrad arbetsmarknad som två troliga orsaker bakom den ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga i Sverige de ser. Pdirektsänds en debatt från Kulturhuset i Stockholm plan inför publik om hur ungas psykiska ohälsa kan mötas bättre.


Uppdrag Psykisk Hälsa använder uttrycket som ett samlingsbegrepp för allt psykiskt illamående från lindriga psykiska tillstånd som lättare ångest och nedstämdhet till allvarliga tillstånd som schizofreni, bipolär sjukdom eller funktionsnedsättningar som autism och allvarlig ADHD.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg