tisdag 5 mars 2019

Hedersrelaterat våld

Webbutbildning om hedersrelaterat våld och förtryck. I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig.


Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck. Det är regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck i denna handlingsplan som Länsstyrelsen Östergötland utgår ifrån i sitt arbete. Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är några av våra största samhällsproblem.

Vi måste öka kompetensen och kunskapen om våldet. Jag är därför glad över att regeringen nu har beslutat om flera viktiga satsningar inom detta område. Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar. Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck. När det gäller hedersrelaterat våld och förtryck är kontrollen av flickors och kvinnors sexualitet central och.


Ungdom och Familj i Spånga - Tensta kring hedersrelaterat våld och förtryck samt arbetsmetoder och bedömningsverktyg för denna typ av ärenden. Den som utsätts för någon av dessa saker kan vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Det spelar inte någon roll vad våldet och kränkningarna beror på, det finns aldrig något.


Det innebär att resultaten i olika studier inte är jämförbara.

Det är också vanligt att uppgifter som berör hedersrelaterat våld och förtryck ingår som en delmängd i befintlig statistik och att uppgifterna inte redovisas separat. Vi vänder oss till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld. Det hedersrelaterade våldet kan vara fysiskt, psykiskt, socialt och sexuellt och det kan ta sig många olika uttryck.


Vad betyder hedersbegreppet? Förövarna som utför hedersrelaterat våld , kontroll och förtryck rättfärdigar sina handlingar genom att hänvisa till hedern. Vi arbetar på uppdrag av socialtjänsten och vårt upptagningsområde är hela landet.


Själva begreppet är i sig omdebatterat och inom forskningen återfinns olika förklaringar till våldet. Rapporten är en kartläggning av främst svensk forskning inom området. Att arbeta med de drabbade och möta deras utsatthet kan vara både utmanande och komplext. Projekt och chatt mot hedersrelaterat våld och förtryck.


Chatta anonymt med oss för hjälp och stöd. Utöver hedersrelaterat våld innefattar HTP även handlingar som kvinnlig könsstympning, barn- och tvångsäktenskap, son-preferens och hemgiftsrelaterat våld. INGA LEDIGA PLATSER KVAR) Länsstyrelsen bjuder in till en heldagsutbildning i hedersrelaterat våld och förtryck och i risk- och skyddsinstrumentet PATRIARK. Båda könen är delaktiga i våldet och utsätts för förtryck. Hur kan hedersrelaterat våld och förtryck se ut?


Utbildningen sker i samverkan med Länsnätverket kvinnofrid. Våldet antar olika former med allt från daglig kontroll och begränsningar till hot och dödligt våld. Dialogas mål är att alla medarbetare ska ha en god kunskap om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck, i syfte att alla som lever med våld i nära relationer får hjälp, stöd och skydd utifrån behov.

Barn i familjer där partnervåld förekommer har ofta bevittnat våld och ibland också själva varit utsatta för våld. Figuren visar att mäns våld mot kvinnor inrymmer större delen av det våld som sker i nära relationer liksom hedersrelaterat våld och förtryck. Det är både flickor och kvinnor samt pojkar och män som utsätts för hedersrelaterat våld och förövarna kan både vara kvinnor och män. Homo- och bisexuella personer samt transpersoner kan drabbas särskilt hårt.


Vänd dem inte ryggen – utbildningsmaterial om hedersrelaterat våld och förtryck är utgivet av Socialstyrelsen. Trippelt Utsatt- om hedersrelaterat förtryck och våld bland unga med intellektuell funktionsnedsättning (PDF). I Trippelt utsatt presenteras omfånget och karaktären av hedersrelaterat förtryck och våld bland unga med intellektuell funktionsnedsättning på gymnasiesärskolan, där bland annat det sexuella handlingsutrymmet studerats. När en familj eller släkt utövar kontroll över individen i gruppen och genom begränsning av livsutrymme, hot eller våld försöker hindra individen att bryta mot gruppens normer talar man om hedersrelaterat våld.


Skyddat boende för tjejer som utsatta för hedersrelaterat våld. Kruton tar emot akuta och planerade placeringar i en skyddad miljö. Placeringarna sker efter beslut i den stadsdelsförvaltning eller kommun där du är bosatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg