tisdag 12 mars 2019

Hämnden

Som i Biers tidigare filmer behandlas tunga ämnen ur ett vardagligt perspektiv men inte helt utan klichéer. Johan Croneman golvas av två spännande timmar av oavbrutet engagemang. Susanne Bier har inte lika tätt vävt samman gestalternas berättelser och följderna av deras handlingar, som hon gjorde i sin tidigare ”Bröder”, där handlingen också delvis utspelar sig i främmande land.


Wallander har uppfyllt sitt livs dröm, ett eget hus vid havet, och njuter av tillvaron. Men när en kraftig explosion släcker hela Ystad och det visar sig att stadens enda transformatorstation sprängts i luften får Wallander fullt upp. En kanotfär tillsammans med sex andra ungdomar, rätt ut i det kalla, mörka och oändliga havet.

Hämnden är en berättelse om mod. Det är en riktigt spännande och rappt skriven psykologisk thriller som tar de mest oanade svängningar. Det kändes som hämnden för andra världskriget. Mila sa en gång att hämnden är undervärderad. Han hade slutligen konstaterat att hämnden är ljuv.


Nu återstod bara en sak innan hämnden var fullbordad. Vreden och hämnden har riktats mot. Juveleraren Freddie Gale har svurit att han ska döda den rattfulle förare som dödade hans sjuåriga.

Directed by Susanne Bier. With Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Markus Rygaar Wil Johnson. The lives of two Danish families cross each other, and an extraordinary. Den handlar om Björnfrö, en femtonårig pojke som i slutet av istiden utför ett mandomsprov.


Med korta och snabba kapitel är boken lättläst, och den fångar läsarens nyfikenhet till vad händer näst. Där isberg driver omkring, isbjörnar jagar över ismassorna och vattnet är så kallt att man dör om man faller i. Omöjlig att släppa till sista sidan. Jag varmt rekommenderar denna bok! Hoppa till navigering Hoppa till sök. Filmen drar paralleller från det brutala livet i ett afrikanskt flyktingläger till den vykortsvackra idyllen i en sovande dansk landsortsstad.


Bara tanken på hur hämnden kommer att slå till när han är borta ger honom tillräcklig njutning i nuet. Det är bra skildrat och ett riktigt obehagligt besök i en psykopathjärna. Christian och Elias slår sig ihop och går.


I Camilla Stens bok ”Staden”, där människornas relationer sätts på hårda prov, smyger sig hämnden in som en skugga. Engelen” som nominerats till det filmpriset har svenska skådespelare stora roller. Den kommer på svensk bio nästa vecka.


JUST NU förbereder Mikael Persbrandt sin soloföreställning som ska ha premiär efter nyår.

På engelska heter den The Woodcutter vilket är en bättre titel. Historien tar ställning mot våld samtidigt som den komplicerar vad en sådan hållning, dragen till sin spets, kan inne-bära. Filmen rör sig mellan den brutala vardagen i ett afrikanskt flyktingläger och en vykortsvacker idyll i en sömnig dansk landsort.


HÄMNDEN är ett drama om ödelagd idyll och valet mellan hämnd och pacifism. Anton (Mikael Persbrandt) är läkare och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark, där han har två små söner. Spara i ny önskelista. Du måste välja en storlek innan du kan lägga varan. Många sådana kuvert har lett till att det sitter dåligt pålästa rasister i kommunhus och Riksdag som har makt att påverka din och andras vardag.


Jag är uppvuxen i Hammarkullen. Om jag ska vara helt ärlig så njöt jag av det. Den som myntade uttrycket “ hämnden är ljuv” hade mer rätt än vad de flesta tror. Det tog någon minut för mig att komma i balans igen.


Redan i förväg hade jag insett att detta var ett kritiskt ögonblick. Att dröja sig kvar på brottsplatsen skulle vara ett allvarligt misstag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg