torsdag 28 mars 2019

Hur lång tid efter skilsmässa kan man göra bodelning

Kan en sambo begära att bodelning ska göras en längre tid efter separationen? Möjlighet att begära bodelning för sambor kvarstår upp till ett år efter att du och din sambo separerat och flyttat isär. En make kan därför begära bodelning långt efter en skilsmässa , för att undvika att få krav från den andra i efterhand är det därför viktigt att få bodelningsavtalet gjort.


Väntar man alltför länge kan dock makens väntan ses som en eftergift och man förlorar då rätten att kräva bodelning. Hur lång tid tar bodelning ? Under förutsättning att ni är överens tar er bodelning inte alls lång tid eftersom ni i sådant fall kan göra den själva. Det enda ni behöver göra är att fördela egendomen som ingår i er bodelning samt skriva ett bodelningsavtal. En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter. Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa , och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat.


Bodelning ska dock göras med utgångspunkt i hur egendomsförhållandena såg ut den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes, kap § ÄktB. Högsta domstolen (HD) har i ett antal rättsfall konstaterat att om en make under lång tid underlåter att påkalla bodelning , utan någon rimlig förklaring, så kan denna rätt anses ha gått förlorat genom eftergift. T ex kan man göra en partiell bodelning som avser endast ett fordon eller liknande om detta av någon anledning är brådskande och man inte har möjlighet att vänta till dess att man har tid att göra en fullständig bodelning.


Om man gör en partiell bodelning är det ett gott råd att klart ange detta i bodelningshandlingen. Har ni gjort bodelningen själva och ni båda överens om att göra ändringar ska ni kunna göra det utan problem, oavsett hur lång tid det har gått. Har ni tagit hjälp av en bodelningsförrättare med att göra bodelningen brukar det vara fyra veckor efter delgivningen av bodelningen som någon av er kan begära ändringar.


Det finns ingen tidsgräns i lagen för hur långt efter er skilsmässa du kan kräva att en bodelning ska ske. Bodelningen ska däremot göras med utgångspunkt i hur era egendomsförhållanden såg ut för tre år sedan då ni separerade. Om makarna inte kommer överens kan domstolen utse en bodelningsförrättare som du nämner, detta framgår av kap.


Då är det viktigt att se till att skicka in fullföljden i god tid. Man har år på sig från att skilsmässoansökan behandlats. När man skiljer sig ska man också göra en bodelning (som båda ska skriva under). Pengar inklusive bankkonton är lätt att dela, hus, bilar, andra kapitalvaror, ju längre tid som förflyter ju svårare blir det att värdera rätt. Bodelningen kan göras när som efter att ansökan om skilsmässa är inlämna alltså man behöver inte vänta till månader betänketid är över.


Det är dock alltid den egendom som fanns den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad blev registrerad hos tingsrätten som ska ingå i er bodelning , vilket kan medföra stora ekonomiska problem om den sker långt efter skilsmässan. Behöver ni göra en bodelning kan ni ladda ner ett bodelningsavtal på Juridiska Dokument! Ibland blir inte livet som man har tänkt sig.


Hur lång tid efter skilsmässa kan man göra bodelning

Kanske har du inte trivts i din relation och funderat på att skilja dig under en längre tid , kanske har beslutet fattats plötsligt av en händelse du inte vill leva med. Oavsett vad det är som har fått dig att vilja skilja dig har vi satt ihop en guide till hur du går tillväga och vad som. Bodelning kan göras under pågående skilsmässa eller efter en skilsmässa. Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal.


Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Själva bodelningen tar alltså inte så lång tid , men processerna med bank osv kan ta lite längre tid. Men en skilsmässa handlar inte bara om att säga hej då till en person man trodde att man skulle dela livet med. Det medför också en lång rad praktiska besvär. Här är råd som gör skilsmässan lite mindre komplicerat.


Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg