måndag 4 mars 2019

Konflikthantering förhållande

Jag brukar dra nytta av det. När jag vill att mina kursdeltagare ska hitta egna exempel på destruktiva konflikter brukar jag be dem se till sina förhållanden. Det är sällan det slår fel.


Konflikthantering förhållande

De som är närmast oss är tryggare att gräla med. Vi vet att vi kan bråka med vår partner på ett sätt som inte skulle vara socialt accepterat att göra med kollegan så vi tar ut svängrummet. I sin ursprungsform är konflikthantering en form av problemlösning.


En motsättning mellan parterna behöver redas ut och lösas. När konflikten rör sig nedåt i trappan växer konflikten. Fler motsättningar uppstår, negativa känslor och attityder byggs upp mellan parterna. Man blir arg på den andre och tycker att det är dennes fel att ett förhållande kräver målmedvetenhet, ansträngning, uppoffringar och innebär ömsesidigt beroende. P rovokationer kan omedvetet syfta till att få den andre att bete sig dumt och säga något sårande så att man kan dra sig undan i självömkan och fantasier om ett liv i frihet.


Vi går in på vilka olika roller pedagogen kan ha i barns konflikter och vad som utgör för- och nackdelar i förhållningssätten. Utifrån de förhållningssätt som pedagogen har i arbetet med barns konflikthantering , diskuterar vi också de läranden och utvecklingsmöjligheter som finns för barnen. Konflikthantering förstår vi utifrån Westlund et al. Användandet av material på denna hemsida sker på användarens egen risk. Beroende på vad du önskar få ut av en konflikt kan du välja olika förhållningssätt till konflikten.


De brukar kallas konfliktstilar. Det finns fem olika sådana förhållningssätt. Orsakerna kan vara oklara mål, otydliga roller eller strukturer, inkompetent ledarskap eller kommunikation som inte fungerar.


Utifrån vana, erfarenheter och personlig läggning är det vanligt att man hamnar i något reaktionsmönster. Ingen av dessa fem kan sägas vara den enda rätta vid alla tillfällen. De passar under vissa omständigheter, men kan vara olämpliga eller ineffektiva under andra. Studien riktar sig till förskollärare då deras uppdrag är att fostra barnen till att bli demokratiska medborgare som så småningom ska verka i samhället.


Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. Tamara Maskovic på Medlingscentrum vet det mesta om konflikthantering.


För det gäller att ”hantera” dem – inte låtsas som att de inte existerar. Kursens syfte är därmed att ge studenten förutsättningar att utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt till konflikthantering och ledarskap i förhållande till lärares yrkesutövning. Kursen innefattar föreläsningar, seminarier, litteratursökning samt arbete med en skriftlig uppgift som behandlar ledarskap och konflikthantering. Problem som slätas över kommer att växa i det fördolda och infektera familjens relationer. Detta borde vara självklart för alla men det är det inte.


Genom en kurs i konflikthantering får man de redskap man behöver för att kunna hantera konflikter och i förlängningen skapa en trygg och positiv arbetsmiljö. Vem är en kurs i konflikthantering till för? En kurs i konflikthantering riktar sig till dig som arbetar i en ledande position och ansvarar för att förebygga konflikter.


Under denna rubrik kommer vi även att belysa ett flertal delar som visat sig vara betydelsefulla för det sociala samspelet i förhållande till arbetet med konflikter. Avslutningsvis kommer vi att beskriva vad teorin beskriver som vanliga orsaker till att en konflikt uppstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg