onsdag 13 mars 2019

Hänga gardiner i taket

Ett brett sortiment av gardiner i olika material. Handla enkelt hos Cellbes! Förnya ditt badrum hos Cellbes. Lakan, örngott, påslakan och mer. Från förkläden till muggar.

Skapa stämning med nya gardiner. Kolla in det stora sortimentet på Ellos. Välj och vraka bland våra snygga möbler och inredning.


Så hur sätter man gardiner i taket ? Stort utbud av textilier. Nedan har jag försökt skriva ihop en liten steg för steg gudie. Jag använde mina vita gardiner från förra lägenheten och mina sammetsgardiner i grått köpte jag från.


Dina gardiner fyller upp för dåligt.

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp gardiner med dubbel bredd för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn. Det skapar rymd och ger intrycket av ett högre rum. Du glömmer funktionen. Vilken stil du eftersträvar med gardinerna är viktigt, men du bör också tänka på vilken funktion dina gardiner ska ha.


Detta är däremot något som ofta glöms bort. Snyggt är även att ha en hiss eller rullgardin i vitt bakom två lyxiga gardinlängder. Har man extremt lågt i tak så kan det vara snyggt att endast ha hissgardiner och fästa dem ända uppe vid taket ovanför fönstren. På sommaren kan man även hänga mörkläggande gardinlängder (som ofta är rätt fula) bakom sina vanliga snygga gardiner. Genom att hänga gardinerna på en skena i taket är det också lätt att dra för, antingen hela, eller bara lite av fönstret för att minska insyn eller ljusinsläpp som jag har gjort på några av bilderna ovan.


Där dina gardiner kan hänga. Bakom varje gardin finns en gardinstång eller en gardinskena. Den, och hur du sätter upp den, är väldigt viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Du kan välja en av våra gardinstänger där stången är en del av gardinlösningen.


Det finns även många som hänger sina gardiner totalt fel, så att det ser ut som ett par för korta byxor, vilket inte är ett dugg snyggt! Det finns klara riktlinjer och här nu tips för att hänga gardiner samt fel som ska undvikas till varje pris! Först och främst tycker jag att det är snyggast att hänga gardinerna från tak.

Det tjatar jag om, dels för att man slipper mormorsintryck av gardinstänger över fönstret, dels för att man upplever taket högre om man gör så. Man kan dölja en takupphängd skena bakom en vit list, sk kornish. Hos oss hittar du väldesignade och lättglidande skensystem för gardiner till låga priser. Vi har gardinsskenor med ett, två eller tre spår, i både raka delar och hörndelar som kan monteras på väggarna eller i taket för att matcha dina behov perfekt.


Jag säger så här: hellre för långa än för korta! För korta gardiner kan liknas vid byxor som flaggar på halv stång. Inte speciellt snyggt. Som allra kortast ska de precis nudda vid golvet (nu pratar jag om långa gardiner i hela detta inlägg). Var därför väldigt noga när du mäter och ska lägga upp dina gardiner.


Kvalitet direkt från tillverkaren! Annars är det ju lätt att bara ta en gardinstång för ett bredare fönster och hänga upp. Du kan ju hänga den nära taket och använda gardiner som har tyg ovanför stången. Helst av allt så skulle jag vilja hänga upp gardiner i en takskena, precis som på mittenbilden men bort i ett sekelskifteshus med stuckatur i taket.


Det går liksom inte att hänga upp en skena då (kommer liksom ganska långt ut i rummet) men det känns inte lika roligt att hänga upp vanliga gardinstångar. Hänga upp gardiner kan vara lätt – om du har koll på reglerna. Här får du veta vad som blir finast och hur rummet får en bättre och mysigare känsla.


Dessutom dämpar de buller utifrån och bidrar till att hålla kylan (eller värmen) ute. Det vanligaste sättet att hänga upp gardiner på är med en skena av aluminium eller annan metall som fästs i väggen eller taket med hjälp av beslag. Line har samma typ av gardinskenor, upphängning med fingerkrokar, och två olika gardiner som löper framför och bakom varandra. Hon har den här ljusgrå gardinen i bomull, som lite ser ut som linne.


Sen är det samma vita tunna gardiner som i vårt sovrum. Dessa är dock ej mörkläggande. Hängande gardiner i taket är ett enkelt men dekorativt sätt att dela upp en stor, multiuse utrymme i mindre delar. Det blir allt mer populärt att man sätter in en skena i taket , snarare än att skruva upp en gardinstång på väggen. Fördelarna med det här är flera, men framförallt ger det rummet en lyxig hotellkänsla.


En annan fördel är att rummet ges en känsla av rymd när gardinerna sitter högt upp. Sätt då en skena i taket och häng upp gardinen med veckband. Draperi innanför dörren är både välkomnande och skyddar mot drag.


Gardiner inte bara i fönstret. LÄS OCKSÅ: Ska du hänga gardiner – undvik dessa misstag. Blanda ellet byt ut olika gardinupphängningar. I Kirsch skensortiment finns några olika skenor, nedan har vi listat de vanligaste.


Dessutom kan du välja om de ska monteras på vägg eller i tak. Välj den anvisning som matchar dina önskemål och du är snart redo att hänga upp dina nya gardiner !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg