onsdag 14 november 2018

Vad är familjeterapi

Jag ska försöka beskriva vad familjeterapi är genom några korta vinjetter som kan illustrera hur ett samtal kan se ut. Sedan kommer jag att referera metodutvecklingsarbete och vetenskapliga utvärderingar på flera områden, för att ni skall få en bild av bredden inom familjeterapin idag. Den vanligaste formen av par- och familjeterapi bygger på så kallad systemteori som handlar om att en del av ett system, som till exempel en familj, är beroende av de andra delarna i systemet. I terapin talar man därför om och behandlar problemen tillsammans i familjen som grupp.


Denna kortfattade framställning presenterar de centrala kärnkomponenterna och utgångspunkterna för denna psykoterapeutiska modell.

Ordet familjeterapi är en sammansättning av FAMILJ och TERAPI. För det första att man grundar sig på kunskaper om vad det är för faktorer i människors liv som skapar hälsa. Det innebär två saker. Strategisk familjeterapi är en lösningsorientera kort typ av terapi som erbjuds familjer. Terapeuten tar en ledande roll för att identifiera konflikter och utforma lösningar för dessa konflikter.


Familjen är kärnan i en familjeterapi där syftet är att binda samman familjen för att förbättra familjemedlemmars livskvalité och även hälsan för personerna inom familjen. Beroende på vad det är för typ av problem så har en familjeterapeut olika möjligheter att lösa familjers individuella problem.

Marianne Borgengren, leg psykolog och leg. Stiftelsen Funktionell familjeterapi , FFT i Sveriges ändamål är att sprida metoden i Sverige samt verka för forskning och utvärdering. Funktionell familjeterapi (FFT) är en i forskning väl förankrad familjebehandling när barn eller ungdom uppvisar relationsförsvårande beteenden, t ex bråk och konflikter, skolk, missbruk. Psykoterapi är nog den psykologiska behandling som de flesta känner till, åtminstone till namnet. Ibland används båda begreppen synonymt.


Generellt kan man säga att psykoterapi är en behandlingsform för psykisk ohälsa eller upplevda svårigheter som har med känslor, tankar eller beteenden att göra. Här ger terapeuten alternativa och mer positiva förklaringar till beteenden som upplevs som problematiska av någon i familjen, exempelvis att ilska kan betyda förlust eller sakna eller att tjat är ett sätt att visa att man är engagerad och bryr sig. Insatsen är strukturerad med mål för varje session. Familjeterapi bedrivs av personer med specifik utbildning för detta.


Behandlingsmetoderna kan utgå från en persons problem och upplevelser, som vid individuell terapi, eller från flera personers som vid familjeterapi. Du kan gå 4-gånger tillsammans i grupp. Kompletterande relationer är en form av kommunikation inom en familj. Meddelande relfelcts ojämlikhet.


Förkunskaper med grundutbildning som socionom, psykolog, beteendevetare eller liknande samt flerårig erfarenhet från verksamhet inom socialtjänst, BUP, habilitering mm är lämpligt. Mottagningen har öppet på dagtid och vissa kvällar. Fysioterapi är ett akademiskt ämne som behandlar områden som är av relevans för fysioterapeuternas yrkesroll.

I yrkesrollen ingår främst undersökning och behandling med syfte att bedöma, bota, förebygga eller lindra sjukdomar , främst sådana som manifesterar sig i rörelse- och stödjeorganen det vill säga muskler, leder, skelett och nerver. Den legitimationsgrundande psykoterapeututbildningen i familjeterapi är en sammanhållen utbildning som leder till psykoterapeutexamen. Examen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om sammanlagt högskolepoäng under en treårsperiod. Den terapeutiska inriktningen bygger på Salutogenes, System- och Kontextuell teori. Knutor i kommunikationen.


När man talar om familjeterapi i allmänna ordalag så talar man för det mesta om parterapi, för det är i regel knutor i kommunikationen mellan de vuxna i ett hushåll som skapa problem. Detta är givetvis bara en allmän iakttagelse och det finns många undantag. Som medlem kan du själv ställa frågor och få svar av andra medlemmar som är intresserade av psykologi. Lös korsor hitta ord med liknande eller samma betydelse.


Kommentar: Evidensbaserad psykiatri är inte synonymt med god vård I den psykiatriska vården räcker det inte med att hänvisa till veten-skap och beprövad erfarenhet. Vad är evidensbaserad psykiatrisk vård? Frågan är vilken forskning, vems be-vis som anses avgörande, anser Nils O Larsson.


Välkommen till Agnesgatan på Gamla Väster i Malmö där jag erbjuder psykoterapi i form av parterapi och familjeterapi. Gemensamt för parterapi och familjeterapi är att jag utgår ifrån relationen mellan två eller fler individer. Barnets familj är alltid rätt.


Bilden av vad som är en familj genomsyrar stora delar av vårt samhälle och för att underlätta sin egen och barnets vardag kan det vara bra att berätta för barnets förskolepersonal eller lärare hur barnets familj faktiskt ser ut. Parterapi erbjuder en möjlighet att undersöka och förstå konflikter och problem som ett par går igenom. Problemen har oftast en negativ effekt på arbetslivet och föräldraskapet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg