måndag 19 november 2018

Psykologisk behandling

Förutom metoder inriktade på depressioner, ångesttillstån personlighetsstörningar och andra former av psykisk ohälsa så finns det även psykologisk behandling inriktad på exempelvis smärta, stresshantering, rökavvänjning och andra. Psykoterapi och psykologisk behandling. Om du mår psykiskt dåligt eller behöver stöd att göra förändringar i ditt liv kan det hjälpa att gå i psykoterapi eller annan psykologisk behandling.


Det innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

Legitimerade psykologer har kompetens att utöva, övervaka och ansvara för psykologisk behandling , på motsvarande sätt som legitimerade läkare har kompetens att utöva, övervaka och ansvara för medicinsk behandling. Det kan vara svårt att veta vem man ska söka sig till när man lider av psykisk ohälsa. Det viktigaste är dock att välja en behandlare som har en legitimation utfärdad av Socialstyrelsen, exempelvis legitimerad psykolog eller psykoterapeut.


På Modigo arbetar vi framför allt med de evidensbaserade metoderna kognitiv beteendeterapi (KBT) och dialektisk beteendeterapi (DBT). I KBT utgår vi från att en människas beteenden, tankar och känslor interagerar med varandra och påverkar ens upplevda. Precis som i alla former av vård måste behandlingen anpassas efter individuella behov hos personen som ska få behandling.


Hur fungerar psykologisk behandling ? Det finns såklart väldigt många olika svar på den frågan beroende på vilken terapiform vi arbetar med.

Men om vi ger oss på att besvara frågan utifrån ett KBT perspektiv är det vi gör när vi jobbar med terapi att försöka förstå och förändra beteenden. Det som de alla har gemensamt är att de är grundade på psykologisk vetenskap. Hos oss på Cereb erbjuder vi utöver utredningar även möjlighet till psykologisk behandling i grupp. Dessa behandlingar är för vuxna med neuropsykiatriska diagnoser, som önskar ytterligare kunskaper eller färdigheter kring sina svårigheter.


De behandlingar som beskrivs nedan skiljer sig något åt i både målgrupp och syfte. Behandling av vulvodyni – vad finns det för behandling , vad funkar, och vad innebär egentligen psykologisk behandling ? Därefter tar vi gemensamt ställning till behov av fortsatt behandlingsarbete. Vi kommer överens om innehåll, mål och behandlingsinriktning. Det är i dag vedertaget inom psykoterapiforskningen att mellan och procent av alla vuxna patienter som genomgår psykologisk behandling blir signifikant försämrade under behandlingen , oavsett metod.


Sedan kan siffran variera beroende på metod och diagnos. Som psykolog på Storsjöpsykologerna i Östersund arbetar man främst med kognitiv beteendeterapi (KBT). I behandlingen av de svårt lidande patienterna kan det behövas en kombinationer av olika terapeutiska metoder, ofta handlar det om att försöka bota skadorna från svåra psykologiska trauman. Till Norrlandsklinikens privata psykologverksamhet kan man söka för psykisk ohälsa om man önskar individuell psykologbehandling, utanför den skattefinansierade vården och de prioriteringar och begränsningar som finns där. Det kan handla om att lära ut strategier som sömnrestriktion för att patienten ska sova bättre eller metoden orosstund för att patienten bättre ska hantera grubbel och ältande.


Därför skulle behandlingar och insatser som leder till kortare vårdtid högst sannolikt vara kostnadseffektiva. Bättre kunskap är etiskt angeläget.

Vill ta del av en psykologisk behandling som bygger på kognitiv beteendeterapi (KBT) för att bättre kunna hantera dina besvär. Det behöver han för att hänga med i utvecklingen av bolaget och hålla koll på vad psykologerna behöver. I dag ses långvarig smärta som en tydlig biopsykosocial problematik som kräver multidisciplinära insatser, där psykologiska behandlingar har sin givna roll. Deltagare som genomgår PE är inte heller ”garanterade” symptomfrihet, och vissa har fortfarande PTSD-diagnos, även efter behandling.


Vi jobbar med modern psykologisk behandling och är specialiserade på kognitiv beteendeterapi (KBT). KBT kan bland annat kan hjälpa dig som lider av stress, ångest, nedstämdhet, sömnproblem eller oro. Psykologerna på Mindler träffas sällan fysiskt. Oavsett var du bor kan vi erbjuda dig snabb tillgång till effektiv behandling med psykologstöd via din dator, telefon eller surfplatta. Behandlingen bör integrera såväl biologiska som psykologiska och sociala faktorer.


Man skall iaktta delat beslutsfattande och utforma behandlingen tillsammans med patienten och i förekommande fall i samråd med familjen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg