måndag 26 november 2018

Förslag på samboavtal

Förslag på samboavtal

Dokumentmallen samboavtal används då två personer ska flytta ihop eller redan bor ihop och ska göra ett gemensamt inköp, t ex vid ett köp av en gemensam bostad men där den ena stoppar in mer pengar än den andre. Ett samboavtal kan förhindra en tråkig och tidsödande tvist vid en separation. Sambos har inte samma juridiska skydd som äkta makar. Sambolagen styr hur sambor äger egendom.


Förslag på samboavtal

Samboavtalet går ut på att man vid separation och dödsfall inte ska göra någon bodelning av det gemensamma bohaget och bostaden. Förslag på Samboavtal Förord: Om personer har som ambition (med eller utan barn), att leva ihop resten av livet och är sambo Allt det man kommer IN med från början , både lösöre och andra tillgångar är var och ens , även vid separation. I ett samboavtal kan sambor avtala om att sambolagens bestämmelser om bodelning inte ska gälla mellan dem. Effekten blir helt enkelt att den sambo som äger respektive tillgång behåller sina saker vid en bodelning. Vem ärver dig egentligen när du gått bort?


Svaret på dessa frågor kan skilja sig åt beroende på hur din och dina närståendes livssitutation ser ut. För att förtydliga detta så har vi skapat en guide där man enkelt kan se hur arvsfördelningen ser ut. Guiden utgår ifrån att det inte finns något testamente upprättat. Det kan vara bra att anlita en jurist för att upprätta ett ordentligt samboavtal. Vad som har sagts om sambolagen här omfattar inte allt som sambolagen står för.


I takt med att allt fler par lever som sambor uppkommer också allt oftare frågan om och hur man ska upprätta ett s. På så sätt kan du och din sambo på förhand reglera vad som ska tillfalla vem vid ett uppbrott och på så sätt bl. Sambor bor farligt – i alla fall om förhållandet spricker. Men ett samboavtal kan förhindra trista tvister när boet ska delas. Och tänk på att en sambo inte ärver om partnern går bort. Inte ens om man varit sambo i år och har gemensamma barn, säger juristen Emma Wasberg på byrån Avtal24.


Jag skulle gärna vilja få ett förslag på hur ett samboavtal kan se. Tips på vad man skall tänka på när man skriver samboavtal. Visst är det fritt att spekulera. Men den vikt spekulationen bör tillskrivas beror på vilket rättsligt stöd som kan anföras till dess stöd.


Lagtexten antyder att samboavtal inte kan se ut på sättet det ovan gör (se 9§ st 1). Hur denna bodelning ska ske kan i förväg påverkas genom att man skriver ett samboavtal. Därför kan det vara en bra idé att skriva ett samboavtal. På denna sida visar vi några olika förslag på dödsannonser.


Hos oss får du alltid se ett korrektur först. Tänk på att det kan se lite olika ut beroende på i vilken tidning det är. Alla annonser publiceras även på familjesidan och på vår hemsida, se nedan. Dokumentet sammanställs beroende på dina svar: villkor läggs till eller tas bort, avsnitt justeras, ord ändras osv. Till sist får du dokumenten direkt i Word- och PDF-format.


Då kan du öppna Word-dokumentet för att ändra och återanvända det enligt dina behov och önskemål. Jag håller på att flytta in hos min kille som äger hus, går gårdshus och stall som han har tagit lån för. Vi ska skriva ett samboavtal , men jag vill inte skriva på än, då vi inte är överens om vad jag ska betala i hyra.


Ylva Yngvesson, privatekonom på institutet för privatekonomi på Swedbank. Väljer ni att inte skriva ett samboavtal omfattas ni av sambolagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg